presseticker

Skip to main content

Rett fra levra om kaffe

  Publisert: 20.12.2005 07:00 - av  Henning Poulsen

KAFFE OG JUL: Egil Pettersen i Norsk Kaffeinformasjon tar gjerne en ekstra kaffekopp i julestria. Foto: Henning Poulsen/Pressekontoret.

Oslo: Drikker du mer enn to kopper kaffe om dagen, er det mindre sannsynlig at du utvikler kroniske leversykdommer, viser en ny studie.

– Dette kan kanskje være nyttig viten å ta med inn i julehøytiden, der feit mat og sterk drikke gjør at leveren må jobbe overtid en hel uke, påpeker Egil Pettersen, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

 

Studien, som skal være den første av sitt slag, ble publisert i medisintidsskriftet Gastroenterology denne måneden. De to forskerne bak studien jobber i det amerikanske nasjonalinstituttet for diabetes- og fordøyelsessykdommer, og har fulgt i alt 9849 deltakere over en gjennomsnittlig periode på 19 år. Hyppigheten av leversykdommer er blitt målt hos deltakerne, og deretter sammenlignet med inntaket av kaffe og te.

 

Fedme og alkohol

Funnene viser at de som drikker mer enn to kopper hver dag, bare utvikler halvparten så mange tilfeller av kroniske leversykdommer som de som drikker én kopp eller mindre. Forskerne påpeker imidlertid at det først og fremst er personer i høyrisikogruppene for å utvikle leverkreft som gagnes av å drikke kaffe, det vil si folk som er overvektige, har høyt alkoholinntak, diabetes eller jernoverskudd. I USA alene dør nesten 30 000 mennesker årlig som følge av kroniske leversykdommer.

 

– Dette støtter opp om andre undersøkelser som viser at kaffe kan ha en preventiv effekt mot en rekke sykdommer, forteller Egil Pettersen.

 

Hemmer frie radikaler

Han ramser opp rapporter som viser at kaffe reduserer risikoen for gallestein og nyrestein, demper astmaplager og minsker sjansen for å utvikle Parkinson’s sykdom. – Mest interessant er kanskje forskningen som er gjort på sammenhengen mellom kaffeinntak og kreft. Kaffe inneholder nemlig store mengder antioksidanter, mer enn til og med grønn te, noe som reduserer nivået på de frie radikalene i kroppen, og dermed kan redusere risikoen for kreftsykdommer, sier Pettersen.

 

Med andre ord er det bare å sette over julekaffen.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Kaffeinformasjon, konsulent Ann-Helen Johansen, tlf. 23 13 18 50, mobil 414 79 320

* Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Egil Pettersen, tlf. 23 13 18 50, mobil 913 04 696

 

JULEOPPSKRIFT:

Krydderkaffe

1 knivsodd kanel

1 knivsodd kardemomme

1 knivsodd allehånde

2 dl melk

2 dl sterk kaffe

Varm krydder og melk i en kjele, trakt kaffe, det hele blandes i en stor kopp, søtes etter smak og nytes foran peisen.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak egil pettersen jul1.jpg 2,84 MB (3504x2336)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Kaffeinformasjon, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.12.2005 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS