presseticker

Skip to main content

Satser på fremtidens kyllingproduksjon – får innovasjonsstøtte

  Publisert: 13.10.2025 16:17 - av  Henning Poulsen

FREMTIDENS FJØRFEARBEIDERE. Norsk Kylling ønsker å skape attraktive, bærekraftige og fremtidsrettede arbeidsplasser, og nå får de 520 000 kroner i DOGA-støtte. Foto: Norsk Kylling

HØYT NIVÅ. – Vi fikk inn så mange solide søknader at vi fint kunne støttet dobbelt så mange prosjekter, sier Anne Elisabeth Bull, leder for designdrevet innovasjon i DOGA. Foto: Sverre Chr. Jarild

Fra Norsk Kyllings fabrikk i Orkanger. Foto: Norsk Kylling

De vil skape trygge og helsefremmende jobber på sin kyllingfabrikk i Orkanger. Nå får Norsk Kylling 520 000 kroner fra DOGA for å sette i gang et innovasjonsprosjekt med brukeren på laget.

Støtten fra Design og arkitektur Norge (DOGA) sørger for at brukernes behov settes i sentrum, noe som øker sjansen for at innovasjonsprosjektet lykkes.

 

– Arbeidsplassene i norsk matproduksjon er både krevende og varierte, og krever gode og tilpassede løsninger bygget på reell brukerinnsikt. Ved hjelp av designkompetanse ønsker Norsk Kylling å skape en bedre arbeidshverdag for sine ansatte, og det fortjener de mye ros for. Jeg tror mange andre aktører i bransjen kommer til å følge nøye med på dette prosjektet, sier Anne Elisabeth Bull, leder for designdrevet innovasjon i DOGA.

 

Hun mener prosjektet nå har gode forutsetninger for å oppnå suksess.

 

– Når du får med designere helt fra begynnelsen, øker sjansen for at innovasjonsprosjektet treffer riktig. I stedet for å gjette på hva folk vil ha, lager du noe som folk behøver og trenger. Da øker sjansen for at du lykkes med det du satser på, sier Bull.

 

Bedre arbeidsforhold i matproduksjonen

De har toppmoderne fasiliteter og får ros for sitt arbeid med dyrevelferd i kyllingproduksjonen. Likevel strever Norsk Kylling, som resten av næringsmiddelindustrien, med høyt sykefravær. Støy gjør det vanskelig for kolleger å snakke sammen, mens repetitive arbeidsoppgaver fører til belastningsskader.

 

Norsk Kylling ønsker å skape attraktive, bærekraftige og fremtidsrettede

arbeidsplasser ved sin fabrikk i Orkanger. Nå skal Inventas hjelpe dem med å jobbe helhetlig og systematisk med utfordringene sine. Produksjonsarbeidere, verneombud og ledelse skal involveres gjennom hele prosjektets levetid, noe som sikrer innsikt, eierskap og prioritet internt i organisasjonen.

 

Resultatet kan bli sikre, stabile og helsefremmende jobber og bærekraftig matproduksjon, ikke bare i Orkanger, men i hele Norge.

 

Juryen kaller prosjektet et fremragende eksempel på hvordan designdrevet innovasjon kan tas i bruk i en svært viktig bransje.

 

«Prosjektet kombinerer systemforståelse med praktisk nytte, og treffer svært godt på DIP-ordningens mål. Læringsutbyttet er stort, og overføringsverdien til resten av matproduksjonsbransjen er høy. Prosjektet kan stimulere til både verdiskaping, innovasjonsspredning og sosial bærekraft,» heter det i juryens innstilling.

 

Mer treffsikker nyskaping

Totalt deler DOGA ut totalt 12 millioner kroner til designdrevet innovasjon i år. Denne gangen er det 26 prosjekter som får støtte. Pengene er øremerket design, og skal sikre at designkompetanse er involvert gjennom hele innovasjonsprosjektet.

 

– Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne. Dette kan bidra til lønnsomme, fremtidsrettede bedrifter og en bærekraftig omstilling av næringslivet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

 

Anne Elisabeth Bull i DOGA ser noen tydelige trender blant årets 26 utvalgte prosjekter:

 

– Det er gledelig å se at nesten alle årets prosjekter har en helhetlig tilnærming til bærekraft. Å forstå hvilket avtrykk du setter både på folk, marked og planet, gir ikke bare bedre løsninger, det gir også langsiktig verdi for virksomheten din, sier hun.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Kylling, sjef for bærekraftig innovasjon Gisle Bakken, mobil 99 35 88 10, Gisle.Bakken@norsk-kylling.no

* DOGA, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no

 

 

Bildetekster:

FREMTIDENS FJØRFEARBEIDERE. Norsk Kylling ønsker å skape attraktive, bærekraftige og fremtidsrettede arbeidsplasser, og nå får de 520 000 kroner i DOGA-støtte. Foto: Norsk Kylling

 

HØYT NIVÅ. – Vi fikk inn så mange solide søknader at vi fint kunne støttet dobbelt så mange prosjekter, sier Anne Elisabeth Bull, leder for designdrevet innovasjon i DOGA. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

Dette er designdrevet innovasjon:

* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

* Design og arkitektur Norge (DOGA) deler ut økonomisk støtte til virksomheter slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

* Støtten skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* Siden 2009 har DOGA delt ut 137 millioner kroner til totalt 308 prosjekter.

* Les mer om prosjektene og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

* Les mer om årets mottakere her: https://doga.no/dip-mottakere-2025

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 13.10.2025 16:17
Teknisk løsning ZEVS AS