Unge øker kaffeforbruket
Omkring halvparten av de mellom 25 og 29 år drikker kaffe regelmessig, og disse drikker i snitt 4,18 kopper med kaffe daglig. Det er 1,1 kopp mer enn i 2003, ifølge statistikk fra Kaffeundersøkelsen 2006, som foretas hvert tredje år av Norsk Kaffeinformasjon og GfK Norge.
– Vi ser en utvikling der kaffedrikkere helt opp til 50 år øker kaffekonsumet sitt, men oppgangen er klart størst hos de i alderen 25-29 år, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.
Flere tenåringer
Hun synes det er vel så interessant å se på utviklingen i kaffeforbruket til tenåringer og folk i begynnelsen av 20-årene. Her synker riktignok antall kaffekopper noe, men kafferekrutteringen ser bedre ut enn på lenge. I 2003 drakk 49 prosent av 20-24-åringer kaffe. I dag har andelen steget til 53 prosent. Også blant tenåringer har kaffedrikkerne blitt flere.
– Kaffebarkulturen spiller nok en viss rolle her. Den har nok gjort noe med begrepet kaffe og bidratt til økt interesse og fokus. For mange blir det en erklæring, et statement, å drikke kaffe, sier Lynes.
God norsk kaffe
Hun tror også at den generelt gode kvaliteten på norsk kaffe både er med på å øke forbruket blant unge mennesker, samt å rekruttere flere kaffedrikkere. – Etter hvert som velstanden i Norge har økt, har også kravene til kvalitet steget. Livet er liksom for kort til ikke å unne seg noe ekstra. Norsk kaffe brennes lysere enn hva som er vanlig i andre land, og dermed er det vanskelig å kamuflere dårlig kvalitet.
Kaffen er dessuten i ferd med å få et bedre helsemessig rykte, noe som også hjelper på rekrutteringen av nye kaffedrikkere. – I tillegg til å være kvalitetsbevisste, er unge mennesker også ganske helsebevisste. Tidligere fikk kaffen skylden for alt, og ble gjerne nevnt i samme åndedrag som tobakk og alkohol. I den senere tid har det imidlertid kommet en rekke undersøkelser som bekrefter at kaffe ikke er skadelig, men tvert imot helsebringende og sunn, sier Lynes.
Helse og nytelse
Ikke alle er klar over at kaffe inneholder mye større mengder antioksidanter enn selv grønn te, og at kaffen faktisk står for 60 prosent av antioksidantene i det norske kostholdet.
– Det er også viktig å kose seg med den kaffen du drikker, for alle vet vi at trivsel er viktig for helsen. Når alt kommer til alt er det hva du spiser og drikker, eller ikke spiser og drikker, ved siden av kaffen som påvirker helsen, påpeker Lynes.
Kontaktpersoner:
* Norsk Kaffeinformasjon, informasjonssjef Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
* Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Egil Pettersen, tlf. 23 13 18 50, mobil 913 04 696