Velg riktig kaffe til julematen

UNN DEG NOE EKSTRA: – På samme måte som vi er opptatt av at vinen skal passe til julematen, bør vi også tenke på hvilken kaffe vi drikker, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Norsk Kaffeinformasjon
– I jula er vi opptatt av å unne oss noe ekstra, og julekaffen har lang tradisjon i Norge. På samme måte som vi er opptatt av at vinen skal passe til maten, bør vi også tenke på hvilken kaffe vi drikker. ”Vin på flaske” blir for upresist. Det samme kan man si om kaffen, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.
Hun oppfordrer folk til å utvide smakshorisonten når årets julekaffe skal handles inn.
Kontrast til julematen
Alexander von der Lippe, daglig leder i Temperato, anbefaler folk å drikke kaffe som står i kontrast til den tunge, fete julematen.
– En kaffe med god og behagelig fruktighet vil være en oppfrisker etter et tungt måltid. Kaffen skal selvfølgelig også passe godt sammen med julebaksten, sier von der Lippe.
Han merker generelt en økende bevissthet blant kaffedrikkere på hvor kaffen kommer fra og hvilken bønnetype som er benyttet.
Etterlyser større bevissthet fra restaurantene
Også Synøve Nesøen, hovedsmaker og leder for kunnskapsavdelingen i Kaffebrenneriet, mener kaffedrikkere blir stadig mer opptatt av geografisk område, jordsmonn, bryggetype og selvsagt smak.
– Kaffedrikkerne er i ferd med å bli mer bevisst enn den jevne restauranteier. I julebordsesongen koser vi oss med fantastiske måltider og godt drikke, men hva skjer når kaffen kommer på bordet? Vi får vite hvor ertene, lutefisken og vinen er fra, men det er veldig sjelden vi får opplyst hvor kaffen er fra og hva vi egentlig drikker. Restauranten trenger ikke gjøre det så avansert, så lenge kaffen er fersk, nybrygget og serveres ut fra et bevisst valg, sier Nesøen.
Hun råder folk til å gå etter to tommelfingerregler når de selv skal handle inn kaffen til jul.
– Det viktigste for kaffen er at den skal passe sammen med det du spiser i jula. Kakene kan få følge av en litt fruktig og søtlig lysbrent kaffe. Juleribba derimot kan godt tåle en friskere og litt tyngre variant. Det andre er, unn deg noe skikkelig godt, gjerne fra øverste hylle, sier Nesøen.
– Livet er for kort til å drikke dårlig kaffe, påpeker Marit Lynes og minner om at kaffe er den rimeligste luksusen vi unner oss i julen. Så hvorfor ikke spandere noen kroner ekstra på en variant som er litt dyrere enn den vi drikker til vanlig? Pris og kvalitet henger gjerne sammen, også når det gjelder kaffe, avslutter hun.
(Pressenytt)
Bildetekst:
UNN DEG NOE EKSTRA: – På samme måte som vi er opptatt av at vinen skal passe til julematen, bør vi også tenke på hvilken kaffe vi drikker, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Norsk Kaffeinformasjon
KAFFEN SOM KONTRAST: Alexander von der Lippe, daglig leder i Temperato, anbefaler folk å drikke kaffe som står i kontrast til den tunge, fete julematen. Foto: Temperato
BEVISSTE KAFFEDRIKKERE: Synøve Nesøen i Kaffebrenneriet mener kaffedrikkere blir stadig mer opptatt av geografisk område, jordsmonn, bryggetype og smak. Foto: Kaffebrenneriet
Kontaktperson:
* Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
Temperatos tips i valg av julekaffe:
Julekaffen skal bidra til balanse i julens smaksopplevelser. Den bør komplettere samtidig som den gir en assosiasjon om jul med feks et hint av julekrydder. En lett og leskende kaffe vil bidra til balanse i en ellers mektig smaksopplevelse.
Vær sikker på at kaffen er fersk når den skal benyttes. Kontroller brennedato og aller helst kjøp hele bønner som males rett før bruk.
Kaffebrenneriets tips i valg av julekaffe:
Spør i kaffebutikken om få smake julekaffen og andre kaffer. Kjøp den du liker best! Stikkord for smak er renhet, sødme og balansert syrlighet.
Vår opplevelse av smak er veldig forskjellig tidlig på morgenen i forhold til senere på dagen. Julen er en fin tid å utforskeulike kaffesmaker til forskjellig tider på døgnet.


