presseticker

Skip to main content

Stjernerestaurant serverer kaffe kokt på primus

Vestlendinger drikker en milliard kopper kaffe i året

  Publisert: 19.04.2012 07:30 - av  Guro Sollien Eriksrud

HØY KVALITET: Nordmenn har ligget i verdenstoppen i kaffedrikking i mange år – takket være høy kvalitet og riktig tilberedning, mener Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Norsk Kaffeinformasjon

 

RENESSANSE: Nå sverger mange igjen til den svarte kaffen fremfor melkebaserte kaffedrikker. Norsk Kaffeinformasjon markerer i dag trenden og sitt 50-årsjubileum med å servere bålkaffe. Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Oslo: Mer enn åtte av ti voksne vestlendinger drikker kaffe, og hver av dem heller ned omtrent 1300 kopper i året. Den tradisjonsrike kokekaffen har fått en solid renessanse, med Michelin-restauranten Maaemo i førersetet.

Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen i kaffedrikking, og har de siste årene konkurrert med Finland om å ligge øverst på lista. Nå viser en fersk undersøkelse gjennomfort av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon at flere enn åtte av ti voksne vestlendinger drikker kaffe. Over to av tre drikker kaffe hver dag. Til sammen drikker vestlendingene rundt en milliard kopper kaffe hvert år.

 

– Statistikk fra de siste 50 årene viser at kaffekonsumet i Norge holder seg jevnt høyt, sier informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes. I 2010 ble det importert drøye 40 000 tonn kaffe til Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

 

Fyller 50

Kaffedrikkerne på Vestlandet drikker i gjennomsnitt 3,9 kopper i hverdagen og 3,6 kopper på helgedager, viser undersøkelsen.

 

Tall på kaffeimport kan tyde på at vi i realiteten drikker enda mer, og 50-årsjubilanten Norsk Kaffeinformasjon anslår at kaffedrikkere inntar omkring fire-fem kopper om dagen i gjennomsnitt.

 

Jubilanten forklarer det høye forbruket med høy kvalitet og riktig tilberedning. – I mange land lages det ofte tynn og bitter kaffe. Men det er ikke vanskelig å få til et godt resultat, sier Marit Lynes.

 

I dag inviterer hun alle som vil komme på bursdagsfeiring og kaffeslabberas på Stortorget i Oslo.

 

Black is back

Marit Lynes trekker fram én tydelig trend på kaffefronten akkurat nå: Den svarte kaffen vinner igjen terreng fremfor de melkebaserte kaffetypene. – Vi anbefaler svart kaffe og manuell filtrering. Stort enklere og billigere kan det ikke gjøres, samtidig som kaffens aroma da kommer tydelig fram, sier Lynes.

 

Arild Johnsen, daglig leder i Espresso Mobile, leier ut mobile kaffebarer ved ulike arrangementer. Også han merker økt interesse for god, svart kaffe. – Nordmenn har tatt runden og er nå i ferd med å gi kokekaffen en renessanse, sier han.

 

Den økologiske restauranten Maaemo i Oslo fikk nylig tildelt to stjerner i Michelin-guiden. De tar trenden helt ut og serverer gjestene kaffe kokt på en primus plassert på en god porsjon norsk skogbunn – mens de forteller om kaffens opprinnelse.

 

Midt-Norge på kaffetoppen

Det er aller størst andel kaffedrikkere i Midt-Norge, viser undersøkelsen. Der drikker tre av fire kaffe daglig, mens bare én av 20 aldri drikker kaffe. Deretter følger hovedstaden, mens østlendinger for øvrig er mest forsiktige med kaffedrikkingen. Den daglige kaffedrikkingen øker mest hos folk som er 45 år eller eldre, mens forskjellene mellom kvinner og menn er små.

(Pressenytt)

Kontaktperson:

* Norsk Kaffeinformasjon, informasjonssjef Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862

Bildetekst 1:

KAFFEPAUSEN: Nå kan du sende inn ditt eget kaffepausebilde til foto@kaffe.no og konkurrere om mange flotte kaffepremier. Du kan også legge kaffepausen til Stortorget i Oslo i dag, og bli fotografert der. Det blir servert gratis kaffe til alle med mulighet for å velge sitt eget bakgrunnstablå; kaffebaren, på kjøkkenbenken eller i naturen. Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon og Arild Johnsen i Espresso Mobile tar gjerne en kaffe i det fri. Foto: Espresso Mobile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik får du god kaffe
  • Bruk helt rent utstyr.
  • Bruk friskt, kaldt vann.
  • Bruk riktig malingsgrad i forhold til tilberedningsmetode.
  • Kaffe er en ferskvare. Når posen er åpnet bør den brukes i løpet av en ukes tid.
  • Bruk riktig mengde kaffe. Til filtermalt kaffe anbefaler vi gjerne 60-70 gram per liter vann. Det gir en fyldig kaffe. Måleskjeer får du gratis i de fleste dagligvarebutikker.
  • Server kaffen nylaget.
  • Husk at tilberedningstid og temperatur er avgjørende;

(Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, kaffe.no)

 

 

 

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak skattejakten6.JPG 7,04 MB (4172x2728)
Bilde - vedlegg til sak Manuell filtrering.JPG 1,10 MB (1395x1610)
Bilde - vedlegg til sak Kaffe1.jpg 358,66 kB (3543x3543)
Bilde - vedlegg til sak Egil og marit lager kaffe2.JPG 4,69 MB (3712x2818)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Kaffeinformasjon, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 19.04.2012 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS