presseticker

Skip to main content

10 viktige bilbud i påsken

  Publisert: 20.04.2011 07:30 - av  Henrik Arneberg
SJEKK BILEN

SJEKK BILEN FØR PÅSKEN: Statoils Tommy Uttakleiv oppfordrer alle bilister til å sjekke at de har utstyret i orden før de drar på påskefjellet. Foto: Statoil

Oslo: Sen påske og bare vårveier i store deler av landet kan skape falsk trygghet blant påskebilister. Mange ivrige bilister haster av gårde uten å sjekke at de har nødvendig sikkerhetsutstyr i orden.

– Husk at vær og temperatur kan skifte fort, og kjør for all del ikke på sommerdekk dersom du skal på fjellet. Overgangen fra tørr asfalt til isete vinterveier kan være en utfordring for mange, sier Statoils bilvaskekspert Tommy Uttakleiv. Bremsestrekningen mangedobles fra tørr asfalt til is og snø, og det gjør det ekstra viktig å ha gode vinterdekk, .

 

En undersøkelse YouGov har gjennomført for Novasol viser at halve Norge planlegger å reise bort i påsken og at 35 prosent har tenkt å ta ferien på hytta.

 

Bytt piggdekk etter ferien

Er bilen godt skodd har du som bilfører oppfylt Tommy Uttakleivs første bud. Likevel bør du også kunne krysse av ytterligere ni sjekkpunkter på listen før pilgrimsferden til fjells kan starte.

 

– Husk at du skal i områder der været fort kan slå om. Spade, snøskrape, kjetting, startkabler, førstehjelpsskrin og dekk-klister er nyttige redskaper som fort kan redde dagen. I tillegg bør du ha med ekstra spylevæske, mobillader for bil og en liten sekk med grus eller sand. Sistnevnte er ekstra viktig for eiere av biler med bakhjulstrekk, sier Uttakleiv.

 

Fristen for å ta av piggdekk er ifølge Statens Vegvesen første mandag etter 2. påskedag med unntak av Nord-Norge. Likevel er ikke datoen absolutt.

– Kravet om tilstrekkelig veigrep er viktigere enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, sier Uttakleiv.

 

Påskeslutt = høytid for bilvask

Beregninger fra Statoil viser at vi aldri vasker så mye bil som i tiden like etter påsken.

– Kanskje vi samler krefter i ferien,eller bruker fridagene på å ergre oss over hvor møkkete bilen ser ut etter en lang vinter. Sikkert er det uansett at vaskeanleggene våre vil gå på høygir i flere uker fremover, sier Uttakleiv.

 

Ifølge vaskeeksperten bør en bil som brukes jevnlig vaskes minst én gang i måneden for å forebygge rust og korrosjon. – Vær ekstra oppmerksom dersom det fremdeles er kaldt i været der du bor. Mange minusgrader og våt bil er ingen god kombinasjon, i så fall bør du vaske innendørs. Husk også å bruke silikon på dørlister og låsolje på alle låser dersom du frykter kuldegrader, råder Uttakleiv.

(Pressenytt)

 

 

* Statoil Norge, kategorileder bilvask Tommy Uttakleiv, mobil 91 58 34 90

* Statoil Norge, pressetalsmann Knut Hilmar Hansen, mobil 91 73 80 53

 

Tommys 10 bilbud i påsken:
  1. Bruk riktige dekk til riktig årstid. Vurder om du trenger piggdekk eller klarer deg med piggfritt. Husk fristen for å bytte ut piggdekkene.
  2. Sjekk mønsterdybde og dekktrykk før du legger ut på påsketur.
  3. Ha med spade i bilen i tilfelle du kjører deg fast eller sklir ut av veien.
  4. Husk snøskrape. God sikt er viktig for sikkerheten.
  5. Det er lurt å ha med kjetting til hjulene dersom det er glatte forhold eller dyp snø.
  6. Fyll en liten sekk med sand eller grus. Det er uvurderlig i glatte oppoverbakker på små fjellveier.
  7. Ha alltid startkabler i bilen, og bruk disse dersom du eller andre bilførere ikke får startet bilen.
  8. Ikke vær redd for å bruke dekk-klister (kjetting på boks) som tar liten plass og kan sprayes direkte på dekkene.
  9. Ha med nok spylevæske. Slapsete veier gir dårlig sikt og øker behovet for å vaske frontruta.
  10. 10. Husk førstehjelpsskrin og mobillader for bil.

 

Kilde: Statoil

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak bilvask økern tommy sept 09.jpg 8,03 MB (3328x4992)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Circle K Norge, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.04.2011 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS