presseticker

Skip to main content

Flere frykter å bli uføre

  Publisert: 26.05.2013 07:00 - av  Kari Magnussen

Stadig flere av oss er bekymret for å bli arbeidsuføre. – Mange forsikrer møbler og mobiltelefoner, men glemmer å forsikre det viktigste de har, nemlig sin arbeidsevne, sier pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug. Foto: Storebrand

– Unge vet som regel hva de har krav på fra det offentlige dersom de blir arbeidsuføre, men de vet ikke hvor lite disse pengene dekker. En minstepensjon på 160000 kroner rekker ikke langt, sier Agnes Bergo, uavhengig økonomisk rådgiver i Pengedoktoren AS.

Oslo: Nærmere 40 prosent av oss er bekymret for å bli uføre, viser en ny undersøkelse. Det er ti prosentpoeng mer enn for to år siden. – Varig uførhet kan i verste fall bety at du får halvert inntekten din, sier Knut Dyre Haug i Storebrand.

En spørreundersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand viser at 38 prosent av oss er bekymret for å bli arbeidsuføre. Det er ti prosentpoeng mer enn for to år siden.

 

– Det er forståelig at folk frykter å miste evnen til å arbeide, sier pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug.

 

– Blir du varig arbeidsufør vil du oppleve en dobbel smell: For det første mister du tilknytningen til arbeidslivet og ditt sosiale liv på jobben. For det andre reduseres inntekten din dramatisk på kort tid, påpeker Dyre Haug.

 

Unge er ikke mer bekymret for uførhet enn hva eldre arbeidstakere er, ifølge undersøkelsen. Dette overrasker pensjonsøkonomen. Han forteller at arbeidsuførhet er mest alvorlig for de unge.

 

– Som ung er arbeidsevnen det viktigste du har – men få forsikrer den. Ulykke og sykdom i ung alder kan i verste fall gjøre deg til minstepensjonist resten av livet. Jo yngre du er, desto viktigere er det å ha en uføreforsikring. Som ung har du utsikter til god lønn gjennom livet, men arbeidsuførhet kan sette et brutalt punktum. Det er derfor et paradoks at mange unge forsikrer alt fra innbo til billig elektronikk, men ikke arbeidsevnen. Blir du derimot ufør kan det sammenlignes med å krasje bilen én gang i året, uten forsikring, sier Dyre Haug.

 

Flere unge uføre

Ved utgangen av mars var det registrert 309 000 arbeidsuføre, viser tall fra NAV. De utgjør 9,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 69 år. Andelen uføre har holdt seg stabil de siste tre årene, men NAV registrerer at det er en svak økning blant unge. Per i dag er det over 10 000 uføre i alderen 18-29 år.

 

– Min erfaring er at unge vet hva de har krav på fra det offentlige dersom de blir arbeidsuføre, men de vet ikke hvor lite disse pengene dekker. En minstepensjon på rundt 160 000 kroner rekker ikke langt når man skal betale for et sted å bo og dekke andre nødvendige utgifter, sier uavhengig økonomisk rådgiver Agnes Bergo hos Pengedoktoren AS.

 

Hun råder både unge arbeidstakere og andre til å skaffe seg en oversikt over hva de har krav på dersom de ikke lenger kan jobbe.

 

– Sjekk også om du har rettigheter fra tidligere arbeidsgivere. Har du ikke mulighet til å spare penger på andre måter kan du vurdere om du trenger en uføreforsikring, sier Bergo.

 

 

 

Risikerer halvert inntekt

Som ufør får du som regel mellom 33 og 66 prosent av din tidligere lønn som uførepensjon fra folketrygden. Utover dette trenger du ekstra dekning, enten gjennom arbeidsgivers tjenestepensjonsordning eller privat forsikring. Å få inntekten redusert med minst en tredjedel vil for de fleste bety en vesentlig livsstilsendring, understreker Knut Dyre Haug i Storebrand.

 

– En uføreforsikring bidrar til å opprettholde din egen levestandard og din families evne til å betjene lån og beholde bolig når inntektene reduseres. Til tross for fantastiske trygdeordninger i Norge, er det nok på dette området at de største hullene i folks forsikringsbehov finnes.

Over 500 000 yrkesaktive nordmenn har verken uføreforsikring på jobb eller privat, ifølge anslag fra Storebrand. De fleste av disse finnes blant arbeidstakere med den laveste lovpålagte tjenestepensjonen.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

  • Storebrand, pensjonsøkonom, Knut Dyre Haug, mobil 93480135.
  • Storebrand, kommunikasjonssjef Hanne Gudding, mobil 92427413.
Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak knut dyre haug.jpg 168,30 kB (1575x2362)
Bilde - vedlegg til sak Agnes Bergo Pengedoktoren AS.jpg 1,60 MB (2906x2906)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.05.2013 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS