presseticker

Skip to main content

Halvparten på Sørlandet er blakke før lønning

  Publisert: 22.08.2011 07:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

BLAKK? Glem regnskapsbok og mattekunnskaper – med et enkelt klikk i nettbanken kan du finne ut hvor pengene har blitt av. Foto: Colourbox

– SKRU NED FORBRUKET: Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug frykter at mange sørlendinger har lagt seg til et for høyt forbruk mens rentene har vært lave i og med at så mange opplever å være tomme for penger før måneden er omme. Foto: Taral Jansen

Oslo: Annenhver sørlending går ofte eller av og til tom for penger før neste lønning, til tross for at de er landet flinkeste til å lage budsjett. – Nå gjelder det å gjenvinne kontrollen over lommeboka, råder økonomiekspert.

Med bunnskrapt konto etter sommerferien og økonomisk uro må mange nå ta grep. En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag for Storebrand Bank viser at 14 prosent av sørlendingene ofte går tomme for penger før neste lønnsutbetaling, og at 38 prosent gjør det av og til.

 

– Det er overraskende at så mange slipper opp for penger og må ty til reserveløsninger. De som opplever dette ofte bør sette opp budsjett, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand Bank.

 

Unge har minst kontroll

Undersøkelsen viser at unge under 30 år og voksne i alderen 30 til 39 år er de som oftest mangler penger. Hele 63 prosent av nordmenn i 30-årene opplever å gå tomme for penger. – Noe av årsaken kan være høye boliglånutgifter. Men det kan også være at de har et for høyt forbruk og at de mangler reserver til uforutsette utgifter. Det er ikke balanse i økonomien hvis man må tære på reservene hver måned, sier Dyre Haug.

 

De siste årene har nordmenn fått stadig mer gjeld i forhold til inntekt, viser tall fra Finanstilsynet. Videre var det ved utgangen av 2010 drøyt 3,3 millioner aktive inkassosaker. Det er en oppgang på seks prosent sammenlignet med året før, noe som kan være et signal om en mer slepphendt betalingsmoral.

 

– Med så mye gjeld er svært mange sørlendinger sårbare for renteoppgang. Renten ser riktignok ut til å bli liggende under normalen de neste par årene. På lang sikt på man imidlertid regne med en boliglånsrente på rundt seks prosent. Etter en periode med lave renter kan mange ha lagt seg til for høyt forbruk, sier Dyre Haug.

 

Elektronisk budsjett

Det er lite som tyder på at mange unge går rundt med sin egen regnskapsbok. 45 prosent av dem under 30 år lager aldri budsjett over inntekter og utgifter. Nær én av fire sørlendinger bruker budsjett regelmessig. – Dette er bra sammenlignet med andre deler av landet, men det er fortsatt mange som ikke har kontroll over økonomien. Ved hjelp av budsjett kan flere få oversikt over hvor mye penger de bruker på ulike ting. Nå har blant andre Storebrand Bank laget løsninger for budsjett i nettbanken som gir oversikt med ett klikk – det passer nok internettgenerasjonen bedre, avslutter Dyre Haug.

 

Han anbefaler at alle har én til to månedslønner i bakhånd for uforutsette utgifter.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

Storebrand Bank, informasjonssjef Hanne Gudding, mobil 92 42 74 13.

Storebrand Bank, forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35

Gode råd for økonomikontroll
  • Ha minst 1-2 månedslønninger i bakhånd for uforutsette utgifter.
  • Lag budsjett for å få oversikt over hva pengene går til. Blant andre Storebrand Bank tilbyr budsjettfunksjon i sin nettbank.
  • Rentene ventes å stige – da må du senke forbruket tilsvarende dersom du vanligvis går tom for penger.
  • Ønsker du å komme inn på boligmarkedet, er det viktig å legge seg opp egenkapital. Bankene skal som hovedregel ikke låne ut mer enn 90 prosent av kjøpesummen.

Kilde: Storebrand Bank

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Budsjett3.JPG 2,13 MB (3282x2172)
Bilde - vedlegg til sak Knut_FotoTaralJansen_04.jpg 1,64 MB (5184x3456)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.08.2011 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS