presseticker

Skip to main content

Østlendinger vet ikke hva de får i pensjon

  Publisert: 08.03.2013 07:00 - av  Kari Magnussen

63 prosent av arbeidstakerne på Østlandet aner ikke hva arbeidsgiver sparer for dem i pensjon. – Sett av en times tid til å få oversikt. Vurder pensjonen du kan forvente å få opp mot det du tror du trenger, og legg opp en spareplan deretter, anbefaler Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand

Pensjonsekspert og jurist Alexandra Plahte sier altfor mange glemmer at pensjon er mer enn alderspensjon. – Vel så viktig er det å vite hva man er dekket for dersom det skulle smelle i morgen. Uførepensjon og etterlattepensjon er også pensjon. Foto: Steenberg & Plahte

Oslo: Seks av ti arbeidstakere på Østlandet har ingen anelse om hvor mye arbeidsgiver sparer for dem i pensjon. – Flere burde tenke over hva de får å leve av når de er ferdige i arbeidslivet, sier Knut Dyre Haug i Storebrand.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand viser at hele 63 prosent av arbeidstakerne på Østlandet ikke vet hvor mange penger arbeidsgiver satte inn på deres pensjonskonto i fjor. Dette er litt mindre enn landsgjennomsnittet.

 

Det er også forskjeller på kvinner og menn, viser undersøkelsen. 72 prosent av norske kvinner svarer at de ikke vet hva bedriften sparer for dem, mot 59 prosent av mennene.

 

– Det er særlig urovekkende at så mange kvinner ikke har oversikt over pensjonen sin. Kvinner tjener mindre enn menn og har færre oppsparte midler. Når vi i tillegg vet at 40 prosent av yrkesaktive kvinner jobber deltid, blir det desto viktigere å ta ansvar for egen økonomi. I snitt får mannlige pensjonister utbetalt over 50 000 kroner mer enn hva kvinnene får, sier pensjonsrådgiver Knut Dyre Haug i Storebrand.

 

Sjekk mer enn bare lønnsslippen

Han får støtte av uavhengig pensjonsekspert og jurist Alexandra Plahte i konsulentselskapet Steenberg & Plahte.

 

– Mange jeg møter opplever pensjon som både sammensatt og komplisert og tenker nok at «det får bli det det blir». Riktignok kan man ikke forhandle individuelt om pensjonsordning på jobben, det må være like regler for alle ansatte. Likevel bør man sette seg inn hva man ligger an til å få i pensjon, sier Plahte.

 

Hun påpeker også at altfor mange glemmer at pensjon er mer enn alderspensjon.

 

– Vel så viktig er det å vite hva man er dekket for dersom det skulle smelle i morgen. Uførepensjon og etterlattepensjon er også pensjon.

 

Usikker på hvor de finner informasjon

I tillegg viser undersøkelsen at 46 prosent av østlendingene ikke vet hvor de kan finne informasjon om hvor mye arbeidsgiver sparer for dem i pensjon.

 

Blant de som mener at de vet, svarer flest at de kan finne denne informasjonen på pensjonsleverandørens nettsider. På andre- og tredjeplass kommer "personalavdelingen på arbeidsplassen" og NAV. Dyre Haug forklarer at de to første gir deg oversikt over hvor mye arbeidsgiver sparer i pensjon for deg, mens både NAV og pensjonsleverandøren kan gi anslag på din fremtidige pensjon.

 

– Forskjellen på en god pensjonsavtale med fem prosent innskudd og en dårlig med to prosent innskudd kan fort utgjøre 50 000 kroner i årlig pensjon for en vanlig lønnstaker. Har du kun en minimumsordning med to prosent sparing på arbeidsplassen, bør du og dine kolleger ta dette opp med arbeidsgiveren.

 

­– Skaff deg oversikt

Han gir følgende råd til alle som er usikre: Finn ut hvor mye du får å leve av når du går av med pensjon!

 

– Sett av en times tid til å få oversikt over pensjonen din. Du kan starte med nettsidene til NAV, Norskpensjon.no eller Storebrand. Vurder pensjonen du kan forvente å få opp mot det du tror du trenger, og legg opp en spareplan deretter, anbefaler Dyre Haug.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Storebrand, pensjonsøkonom Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35

* Storebrand, informasjonssjef Bjørn Erik Sættem, mobil 92 04 53 30

Fakta om pensjon

Årlige pensjonsinnbetalinger for en person med årsinntekt på 450.000 kr:

Innskuddspensjon 2 % (minimum i dag): 7.350 kr

Innskuddspensjon 5 % (maks i dag): 18.300 kr

Innskuddspensjon 8 % (foreslått ny maksgrense): 36.000 kr

(Kilde: Storebrand)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak knut dyre haug.jpg 168,30 kB (1575x2362)
Bilde - vedlegg til sak alexandra plahte.jpg 291,97 kB (615x822)

Vedlegg: Norstat-undersøkelse om pensjonskunnskap


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 08.03.2013 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS