presseticker

Skip to main content

Raumas ullkonge får sjelden ærespris

  Publisert: 10.06.2022 07:47 - av  Henning Poulsen
Han har bidratt sterkt til å revitalisere tekstilindustrien og gjøre norsk ull populært igjen. Nå får Arnstein Digernes (78) Carsten-statuetten.

– Dette var veldig uventet – en stor og gledelig overraskelse, utbryter prismottakeren.

 

For de som kjenner tekobransjen, er det ikke overraskende at Arnstein Digernes nå mottar den sjeldne prisen. Kari Rømcke, bransjesjef i Teko, kaller Digernes en kjempe innen norsk tekstilindustri og ullproduksjon.

 

– Arnstein har vært bindeleddet mellom tekoindustrien og produsentene i mange tiår, og innsatsen han har lagt ned i å utvikle norsk kvalitetsull har gitt flere aktører muligheten til å ta i bruk denne råvaren. Det er helt på sin plass at han får Carsten-statuetten, sier Rømcke.

 

Denne æresprisen gis til personer som har gjort en særlig innsats for tekoindustrien. Statuetten er laget av kunstner og billedhugger Thor Sandborg, og forrige gang den ble delt ut var tilbake i 2003.

 

Moderniserte på Rauma og Røros

Arnstein Digernes har arbeidet i tekstilindustrien i hele sitt yrkesaktive liv. Allerede i 1972 tok han over Rauma Ullvarefabrikk, og her bygget han nytt, moderne spinneri. Samtidig utviklet han nedleggingstruede Røros Tweed til å bli et moderne og konkurransedyktig veveri.

 

– Dette er en av verdens mest konkurranseutsatte industrier, og i Norge har vi verdens høyeste lønnsnivå. For å lykkes må alt stemme: teknologi, råvarekvalitet, kompetanse og merkevarebygging. Vi er ikke sterkere enn det svakeste leddet, påpeker Digernes.

 

Sortering gir bedre ull

Han har også vært sterkt involvert i arbeidet med å øke kvaliteten på råvarene, altså ullen. Takket være forbedret sortering blir norsk ull stadig bedre og mer ettertraktet.

 

– Norsk ull har en rekke gode egenskaper. Den er kjent for god elastisitet og spenst, noe som gir lette og luftige plagg som ikke siger. Imidlertid må den sorteres skikkelig, og her har vi kommet langt sammen med Norilia og Nortura, sier Digernes.

 

Kompetanse og rammevilkår

Kompetanseheving er et område Digernes har jobbet mye med, både innad i Røros Tweed og Rauma Ullvarefabrikk, og utad i samarbeid med Teko og kompetansemiljøer rundt om i Europa.

 

– Tilgangen på kompetanse er en stor utfordring for hele bransjen. De aller fleste som jobber hos oss har vi trent fra bunnen av, gjennom kurs, nettverk og læring på jobb. Uten dyktige medarbeidere med den riktige kompetansen, stopper det opp, sier Digernes, som selv er utdannet tekstilingeniør.

 

Han mener myndighetene må gjøre det enklere å drive tekstilvirksomhet i Norge.

 

– Rammebetingelsene bør bli bedre. Formueskatten straffer de som sparer opp egenkapital for å kunne investere i kostbare maskiner. Det er lite konstruktivt, og går i verste fall utover bransjens evne til å omstille seg og tiltrekke en ny generasjon medarbeidere, påpeker han.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

 

Dette er Carsten-statuetten:

* En ærespris som gis til personer i eller utenfor tekoindustrien, som på en særlig måte har arbeidet for industriens beste.

* Prisen har sitt utspring fra Direktør F.R. Mangschous Fond og Grosserer Fred T. Møllers og hustru fru Jenny Møllers Legat.

* Kunstneren og billedhugger Thor Sandborg har laget statuettene.

* Tidligere prisvinnere: Arne Rønning, Rolf Stranger, Carsten E. Rosenvinge, Teko, Per-Villars Nielsen, Anton Zeiner, Ole A. Hannisdal, Finn Einar Kvamme, Hans Strand og Jonas Hildre.

* Prisen er oppkalt etter Carsten E. Rosenvinge, daværende direktør i Confeksjonsfabrikantenes Landsforbund.

 

 

Bildetekst:

ÆRESPRIS. Arnstein Digernes tok imot Carsten-statuetten i Oslo denne uken. På bildet flankeres han av Kari Rømcke i Teko og Tekos styreleder, Bjørn Aage Haugen fra Innsvik. Foto: Melissa Hegge

 

 

Kontaktpersoner:

* Arnstein Digernes, mobil 90 74 24 75

* Teko, bransjesjef Kari Rømcke, mobil 41 50 66 57

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 22_06_Bransjeprisen-141.jpg 7,02 MB (2825x3500)
Bilde - vedlegg til sak 22_06_Bransjeprisen-145.jpg 5,22 MB (3500x2056)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Teko, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.06.2022 07:47
Teknisk løsning ZEVS AS