presseticker

Skip to main content

Fremtidens pensjonister prioriterer egne opplevelser

Tre av fem pensjonister i Midt-Norge vil bruke pengene på seg selv

  Publisert: 14.11.2011 06:45 - av  Maren Bækkelund Ellingsen
Oslo: Flertallet av fremtidens pensjonister i Trøndelag og Møre og Romsdal vil bruke oppsparte midler på seg selv, fremfor å la pengene gå i arv til neste generasjon. – Juridisk er det helt lov, men er det like greit etisk sett?, spør Agnes Bergo i Pengedoktoren.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Storebrand kommer det fram at 63 prosent av morgendagens pensjonister i Midt-Norge vil bruke oppsparte midler på egne opplevelser. Det totale landsgjennomsnittet er på 67 prosent.
43 prosent av de spurte i Trøndelag og Møre og Romsdal sier de vil gi til barn og familie, mens kun fire prosent planlegger å gi noe til veldedige formål. Dette er fire prosent under landsgjennomsnittet, der åtte prosent vil gi til veldedighet.
Velfortjente opplevelser
– Undersøkelsen bekrefter det trendforskere har sagt, de eldre generasjonene kommer i større grad til å bruke pengene på seg selv, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug.
Han mener det bør reises noen spørsmål rundt denne utviklingen. – Vi skal på ingen måte moralisere over hvordan folk bruker oppspart, velfortjent pensjon, men denne utviklingen får konsekvenser for neste generasjon, sier forbrukerøkonomen.
Tendensen er sterkest i store byer som Trondheim. Der svarer hele 73 prosent at de vil bruke oppsparte midler på seg selv, og ni prosent svarer at de vil gi til veldedige formål. Blant respondentene i mindre byer som Ålesund er det 63 prosent som svarer at de vil bruke pengene på seg selv, og åtte prosent ønsker å gi til veldedige formål.

Ikke regn med arv
Undersøkelsen, som er gjennomført blant et landsdekkende utvalg over 44 år, avdekker at fire av ti fremtidige pensjonister på landsbasis planlegger å gi av de oppsparte midlene til barn og øvrig familie.
Agnes Bergo i Pengedoktoren sier at ingen bør regne med å arve. Hun understreker at pensjonister har lov til å bruke alt de eier på seg selv uten å ha dårlig samvittighet for det. Samtidig mener Bergo at det kan stilles et etisk spørsmål til trenden om å bruke mer på seg selv, og la vesentlig mindre gå i arv.
– Den generasjonen som nå blir pensjonister har vært heldige hele tiden, blant annet på grunn av raskt stigende eiendomspriser, sier hun, og henviser til at eiendomsprisene var mye lavere enn i dag målt i forhold til inntekt. – På 80-tallet sørget høy inflasjon og en marginalskatt på over 80 prosent for at det var rimelig å låne penger. De som kommer etter har ikke vært like heldige, særlig ikke hvis sekstiåttegenerasjonen spiser opp all arven, sier Bergo.
Gjelden øker blant godt voksne
Knut Dyre Haug i Storebrand forklarer at dagens eldre og pensjonister i utstrakt grad sparer store deler av formuen sin til etterkommerne, men at denne tendensen vil synke betraktelig i årene som kommer. Ifølge undersøkelsen sier 75 prosent av de spurte på landsbasis mellom 40 og 49 år at de vil bruke oppsparte midler på seg selv. Til sammenligning er det 66 prosent av de spurte over 50 år som svarer det samme.

– Undersøkelsen bekrefter våre antagelser om at det blir mindre arv i sikte for dagens unge. Dette kan bety at du i fremtiden må finansiere for eksempel hyttekjøp selv, sier Knut Dyre Haug, og legger til at mange i dag bruker arven på å kjøpe seg opp i bolig eller å investere i fritidseiendom.
– Dette kan føre til at mange vil ha høyere gjeld i sitt voksne liv enn det dagens voksne har. Det fører igjen til at du tar med deg mer gjeld inn i pensjonsalderen, tror Dyre Haug.
Agnes Bergo i Pengedoktoren har ett råd til dagens unge. – Ta en utdannelse du kan leve av, og behold jobben din. Dette er utrolig viktig med tanke på fremtidig pensjonisttilværelse, anbefaler hun.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Storebrand, forbrukerøkonom Knut Dyre Haug, mobil 93 48 01 35
* Storebrand, informasjonssjef Gro Elin Hansen, mobil 90 21 95 35

Faktaboks:
* Undersøkelsen er landsdekkende, og gjennomført blant over 1000 respondenter over 44 år.
* 63 prosent av respondentene i Trøndelag og Møre og Romsdal sier de vil bruke oppsparte midler på seg selv, mens 58 prosent av nordlendingene svarer det samme.
* 43 prosent i Midt-Norge vil gi penger til barn og familie, sammenlignet med 36 prosent av respondentene i Nord-Norge.
* Bare fire prosent av de spurte i Midt-Norge vil gi til veldedige formål, sammenlignet med 13 prosent i Sørlands-fylkene.
* Respondentene i Midt-Norge er mest negative, her svarer 15 prosent at det ikke blir noe igjen. Sørlandet inkludert Telemark kommer best ut, der svarer kun fire prosent at det ikke er oppsparte midler å fordele gjennom arv. På Vestlandet er det ti prosent som mener det ikke blir noe igjen.


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 14.11.2011 06:45

Kommentarer

Logg inn eller opprett brukerkonto for å kommentere.

Teknisk løsning ZEVS AS