presseticker

Skip to main content

Datakrimekspert til Steria

  Publisert: 28.09.2009 07:00 - av  Henrik Arneberg

LANG FARTSTID: Stein A.J. Møllerhaug er ansatt som seniorrådgiver for IKT-sikkerhet i Steria. – Det er millioner av sårbare IKT-systemer, min jobb i Steria er å informere kundene om hvilke risikoer de tar, sier han. Foto: Steria

Oslo: Han er journalist, forfatter, dykkerinstruktør og en av Norges fremste eksperter innen datasikkerhet. Nå skal sikkerhetsguruen Stein A.J. Møllerhaug jobbe for it-konsulentselskapet Steria.

– Hovedgrunnen til at jeg valgte Steria er at jeg har fått anbefalinger av personer som jobber her om at det er en god arbeidsplass. Det er viktig med et godt miljø, også utover det faglige, sier Møllerhaug.

 

Blodig alvor

Sterias nye sikkerhetsekspert har jobbet med datakriminalitet siden 1987. Han forteller at faget har forandret seg drastisk siden den gang.

 

– Da jeg begynte å jobbe med dette feltet var det totalt 12 hackere i Europa, og vi hadde relativt god oversikt over identitetene deres. Slik er det ikke lenger. Ifølge en FBI-rapport fra 2006 har enkeltgrupper innenfor organisert kriminalitet større inntekter fra IKT-kriminalitet enn fra prostitusjon og narkotika. Denne typen ulovligheter har utviklet seg til å bli blodig alvor, og det er snakk om mye penger, sier han.

 

Mange sikkerhetsamatører

Møllerhaug forteller at hans jobb i Steria blir å informere kundene om de daglige risikoene de utsettes for.

 

– Det trenger ikke være noe galt å ta en risiko, men det er viktig å vite hvor stor risikoen er, sier han, og sammenligner norske bedrifters datasikkerhet med eliteserien i fotball.

 

– Norske bedrifters datasikkerhet er svært variert. De beste er flinke, har gjort en god jobb og spiller i eliteserien. Andre holder hodet lavt og spiller i 2. eller 3. divisjon. Noen har flaks, mens andre kan tape stort på manglende sikkerhet. Dersom du ikke oppdaterer sikkerheten på it-systemet jevnlig, har det kortere holdbarhet enn melken som står i kjøleskapet hjemme, sier han.

 

Flere jern i ilden

– Jeg har mange interesser og synes det er spennende å utforme nye ting. Kanskje interessen for teknologi og IKT skyldes at området er spennende og i stadig utvikling, sier han.

Dette er Steria:

Steria er blant de 10 største it-konsulentselskapene i Europa, med 19 000 medarbeidere i 16 land, inkludert 420 medarbeidere i Norge. Hovedtjenester er rådgivning, systemintegrasjon og drift. For mer informasjon: www.steria.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Mollerhaug_Stein.jpg 3,07 MB (2759x4127)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 28.09.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS