presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Disse teknologiprosjektene er kåret til årets beste

  Publisert: 16.03.2022 21:05 - av  Henning Poulsen
En skyplattform som gjør maritim simulatortrening tilgjengelig overalt. Et intelligent møteromskamera. Innovativ konsertstrømming, hjelpsomme gründertjenester og Norges første Instagram-roman. Disse fem teknologiprosjektene hedres nå med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Årets vinnere av DOGA-merket har kommet opp med kreative løsninger på hvordan vi kan skape de nye, lønnsomme, innovative arbeidsplassene, attraktive byer og steder og samtidig ta vare på naturen. Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med, og gir et spennende innblikk i hva Norge skal leve av i framtiden, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

– Næringslivet og offentlig sektor har to tøffe pandemiår bak seg, og mange utfordringer foran seg. Vi lever i usikre tider, og da er det viktigere enn noen gang at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjon og verdiskaping, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Norges første «Instabok»

DBMO er Norges aller første Instagram-roman, og har tusenvis av følgere. Gyldendal, Jørgen Brynhildsvoll, All Images og Try Råd har med utgangspunkt i debutromanen til Alexander Kielland Krag, Dette blir mellom oss, laget en serie med 45 «stories», der tekst, bilder, film og et eget musikksoundtrack forteller en historie om vennskap og kjærlighet.

 

Strømmeplattform skaper betalingsvilje

Med Anorak og Bold på laget har VIERLIVE utviklet en nyskapende strømmeplattform for konserter. Ved hjelp av en fleksibel og intuitiv løsning er det lett å bestille, betale og delta på digitale konserter både for 18- og 80-åringer. Resultatet er 60 000 solgte billetter og mange bergede kulturarbeidsplasser gjennom pandemien.

 

Digital gründerhjelp

Det er ikke enkelt å starte bedrift i Norge. Nå hedres Folio, Tight og Heydays for å skape en digital tjeneste som på intuituvt og avvæpnende vis hjelper ferske gründere gjennom etableringsprosessen. Ifølge Folio stiftes hver tiende nye bedrift i Norge nå igjennom dem.

 

Kunstig møteintelligens

Ved hjelp av et kobbel med utviklere, industridesignere og interaksjonsdesignere har Huddly skapt et system for smarte videomøter. Kunstig intelligens gjør at kameraet automatisk fanger opp personen som snakker. Huddly L1 bidrar til bedre møter og en mer inkluderende arbeidshverdag.

 

Seiler i skyen

Nye markedsbehov og utvikling i teknologien gjorde at Kongsberg Digital ønsket å tilby maritim simulatortrening via nettskyen. Sammen med EGGS Design har de gjennomført en gjennomgripende designprosess der ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Resultatet er en opplæringsplattform som har fått stor oppmerksomhet i den maritime industrien. I dag brukes K-Sim Connect av tusenvis av studenter rundt om i verden.

 

Planet, samfunn, økonomi

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger som gir positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

 

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for bærekraftig omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Kontaktpersoner:

* Kongsberg Digital, markeds- og kommunikasjonsleder Anne Voith, mobil 48 08 46 40

* VIERLIVE, gründer Haakon Mathisen, mobil 95 44 53 14

* Gyldendal, kommunikasjonsmedarbeider Helene Jelsø Spanthus, mobil 40 45 55 93

* Folio, designsjef Ingrid Kvaal, mobil 90 66 39 39

* Lilleby Frisch (for Huddly), Stein Jacob Frisch, mobil 91 61 09 11

* Design og arkitektur Norge, Ellen Heggestad, mobil 92 65 35 30

 

 

Bildetekster:

Bilder fra overrekkelsessermonien vil legges ut på denne lenken i kveld: https://www.flickr.com/photos/doganorway/albums/72177720297368169

 

STORE MØTER. Huddly L1 er et smartkamera for inkluderende videomøter i mellomstore og store rom. Foto: Huddly

 

PRIS. «Instaboken» DBMO mottar DOGA-merket. Foto: DBMO

 

SIMULATOR. Med K-Sim Connect kan sjøfolk gjennomføre simulatortrening via nettskyen. Foto: Kongsberg Digital / EGGS Design

 

ENKELT. Folio får DOGA-merket for å gjøre det enklere for alle å realisere gründerdrømmen. Foto/ill: Folio

 

STRØMMING. VIERLIVE har skapt en intuitiv løsning for konsertstrømming. Foto: Bold/Anorak

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Huddly hoved.jpg 3,77 MB (3999x2665)
Bilde - vedlegg til sak Gyldendal dbmo-1-cover.jpg 341,73 kB (2000x1125)
Bilde - vedlegg til sak Kongsberg Digital Simulated ships.jpg 2,55 MB (3000x1688)
Bilde - vedlegg til sak Huddly.jpg 3,26 MB (3999x2665)
Bilde - vedlegg til sak Huddly2.jpg 3,66 MB (3999x2451)
Bilde - vedlegg til sak Gyldendal dbmo-4-1-insta-story.jpg 227,43 kB (2000x1125)
Bilde - vedlegg til sak Gyldendal dbmo-5-papirbok.jpg 307,94 kB (2000x1125)
Bilde - vedlegg til sak Kongsberg Digital GMDSS component breakdown.jpg 1,72 MB (3000x1687)
Bilde - vedlegg til sak Kongsberg Digital TestingStationInstruments.jpg 10,06 MB (6000x4000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2022 21:05
Teknisk løsning ZEVS AS