presseticker

Skip to main content

Frykter mer banksvindel

  Publisert: 03.08.2009 07:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Tre av fire banker forventer en økning i svindelforsøk de nærmeste årene, viser en ny undersøkelse. På ett år har svindel mot nettbanker mer enn doblet seg.

En undersøkelse Steria Mummert Consulting har gjennomført blant en rekke store finansielle selskaper i 22 europeiske land, deriblant Norge, viser at svindelfrykten vokser. 76 prosent av bankene mener at risikoen for banksvindel øker de nærmeste årene, og særlig på it-siden er utfordringene mange.

 

– Disse bekymringene er i stor grad på sin plass. Teknologien utvikler seg i et rasende tempo, og it-kriminelle ligger i forgrunnen når det gjelder å ta i bruk nye metoder for å lure bankene. Her gjelder det å henge med i svingene, påpeker Lars Venger Gunnarsson, seniorrådgiver og it-sikkerhetsekspert i Steria Norge.

 

En britisk sikkerhetsrapport fra tidligere i år viser at nettbanksvindel øker kraftig i omfang. Ifølge Apacs ble nettbankkunder i Storbritannia i fjor svindlet for 561 millioner kroner, en oppgang på hele 132 prosent fra året før.

 

Mister troverdighet

Venger Gunnarsson konstaterer at skadene som forårsakes ved banksvindel kan være tunge å bære for de finansielle institusjonene som rammes.

 

– En ting er de finansielle tapene. Noe helt annet er tapet av troverdighet og forbrukertillit. Banker og andre finansielle institusjoner er svært avhengige av at kundene stoler på dem. Forsvinner denne tilliten, tar det lang tid å bygge den opp igjen. I Norge er det en smal sak å bytte bank, fastslår Sterias sikkerhetsekspert.

 

Oppdaterer ikke sikkerhetssystemer

De fleste finansielle institusjonene i undersøkelsen fra Steria Mummert Consulting opplyser at de bruker it-baserte løsninger for å overvåke transaksjoner. Imidlertid kommer det fram at over seks av ti institusjoner oppdaterer disse løsningene uregelmessig og kun ved behov.

 

– Dette bør få varsellampene blinke i finansbransjen. Det kan ganske raskt oppstå store hull når sikkerhetssystemene ikke oppdateres jevnlig. Her må rutinene bli bedre, ellers vil svindelproblemene sannsynligvis bare fortsette å vokse i omfang, understreker Venger Gunnarsson.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Steria, seniorrådgiver Lars Venger Gunnarsson, mobil 992 48 805

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, tlf. 22 57 57 64, mobil 416 33 084

 

Dette er Steria:

Steria er blant de 10 største it-konsulentselskapene i Europa, med 20 000 medarbeidere i 16 land, inkludert 400 medarbeidere i Norge. Hovedtjenester er rådgivning, systemintegrasjon og drift. For mer informasjon: www.steria.no


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.08.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS