presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Hyller tre norske teknologiprodukter

  Publisert: 22.01.2020 07:25 - av  Henning Poulsen

Wiral mottar DOGA-merket på onsdag. Foto: Michel Vo

Confrere utmerkes under DOGA-dagen 2020. Foto: Confrere

Lightcircle tildeles DOGA-merket i dag. Foto: Lightcircle

Wiral Technologies har laget et innovativt kamerasystem som er enkelt, kompakt og rimelig. Lightcircle står bak et smartprodukt som gir tryggere lading. Confrere har utviklet et videokonferansesystem for sensitive samtaler. Nå får selskapene utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og roser de tre norske startupselskapene for å bruke design for å hevde seg mot teknologirettede konkurrenter.

 

– Det er utrolig viktig å ha et brukerfokus fra dag én, slik at du utvikler produkter og tjenester som faktisk løser et behov og som folk klarer å bruke. Lightcircle, Wiral Technologies og Confrere viser stor modenhet ved å satse såpass helhjertet på design, sier han.

 

Trygg og billigere lading

Vi eier stadig flere digitale produkter, enten det er smarttelefoner, smartklokker, nettbrett, lesebrett eller andre duppeditter. Dermed øker også behovet for lading. Som svar på dette har Lightcircle fra Kongsberg i samarbeid med Frost Produkt utviklet Kokong, et smartprodukt som lader digitale produkter på en trygg måte.

 

Kokong analyserer enheten den skal lade, og kan dermed tilpasse strømtilførselen etter behov. Når enheten er ferdigladet, skrur Kokong av strømmen. Dette reduserer både strømbruk og risiko for brann.

 

Juryen mener Kokong er et sterkt eksempel på potensialet som ligger i industridesign:

 

«Den visuelt enkle og rene formen inneholder veldig avansert elektronikk og løser på en elegant måte noe som er et problem i mange husstander, kontor og institusjoner. Vi er ikke overrasket over den positive mottakelsen produktet har fått i markedet så langt,» står det i jurykjennelsen.

 

Brukerinvolvering ga videosuksess

Wiral Technologies ønsket å gi videofotografer et enklere og rimeligere verktøy for å eksperimentere med kamerabevegelser og -vinkler. En crowdfunding-kampanje på Kickstarter ga pengestøtte fra 4000 privatpersoner. Etter hvert kom forhåndssalget opp i 14,5 millioner kroner før første enhet var produsert.

 

Wiral LITE er et resultat av svært omfattende brukerinvolvering og testing av prototyper. Systemet, som allerede er solgt i 9000 eksemplarer, lar seg enkelt sette opp på bare tre minutter. Prislappen er lav sammenlignet med produkter med tilsvarende funksjonaliteter

 

Juryen er imponert over hvordan rask testing av hypoteser og prototyper har gitt en nyskapende og tiltalende løsning:

 

«Prosessen, med dyp brukerinvolvering og kort vei fra idé til prototype, virker godt utformet og gjennomført. Selve produktet er elegant utformet uten unødvendig funksjonalitet. Det er et nyttig og engasjerende produkt som lar ivrige amatører og mindre videoproduksjonsselskaper lage film på måter de før bare kunne drømme om,» står det i jurykjennelsen.

 

Løste personvernfloke

Videosamtaler burde være perfekt for samtaler mellom lege og pasient eller advokat og klient, men så langt har hensyn til personvern og sikkerhet stått i veien. Det ønsket Confrere å gjøre noe med.

 

De satte sammen et tverrfaglig team som gjennom en designdrevet prosess med omfattende brukertesting har utviklet en videosamtaleløsning skreddersydd for leger, advokater og andre yrkesgrupper som behandler og kommuniserer sensitive opplysninger.

 

Pasienten eller klienten logger seg på med BankID, og trenger dermed ikke å laste ned et produkt eller registrere seg. Kryptering gir et ekstra sikkerhetslag.

 

Juryen kaller videosamtalesystemet Confrere en demokratisering av teknologi:

 

«Mindre reising til og fra møter frigir tid og ressurser for både lege og pasient, pluss at det er positivt for miljøet. Confrere kan vise til konkrete tall som viser en økning i både salg og lønnsomhet, noe som vitner om at dette er en tjeneste som er kommet for å bli,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Wiral Technologies, Eivind Sæter, mobil 408 99 595

* Confrere, Anja Regine Schönhaug, mobil 918 17 318

* Lightcircle, Morten Revill, mobil 416 37 272

* Frost Produkt, Sondre Frost Urstad, mobil 959 44 159

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Wiral mottar DOGA-merket på onsdag. Foto: Michel Vo

 

Confrere utmerkes under DOGA-dagen 2020. Foto: Confrere

 

Lightcircle tildeles DOGA-merket i dag. Foto: Lightcircle

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Wiral Lite-Foto_Michel Vo1.jpg 2,06 MB (2118x2320)
Bilde - vedlegg til sak confrere-5.jpg 909,10 kB (3840x2160)
Bilde - vedlegg til sak Kokong-Foto_ Lightcircle5.jpg 218,47 kB (2000x1333)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:25
Teknisk løsning ZEVS AS