presseticker

Skip to main content

Østlendinger ønsker biometrisk sikkerhetsteknologi

  Publisert: 13.03.2007 07:00 - av  Henning Poulsen

– Tanken om biometrisk sikkerhet har vokst seg moden hos folk flest, sier kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria. Foto: Steria

Oslo: Nesten 7 av 10 østlendinger støtter innføringen av biometrisk sikkerhetsteknologi i passkontroller og minibankterminaler.

Det viser en landsdekkende undersøkelse analysebyrået Synovate MMI har utført for Steria. Bare 8 prosent av østlendinger utenfor Oslo er motstander av bruk av biometrisk identifikasjonsteknologi i for eksempel banker og passkontroller, mens 68 prosent er positive. På landsbasis er det 65 prosent som støtter denne formen for sikkerhetsteknologi.

 

– Funnene bekrefter en trend vi har sett de siste årene, der folk blir mer positive til fingeravtrykkslesere og andre former for biometrisk identifikasjon. Der folk flest før kanskje tenkte på biometri som noe nytt og litt skummelt, ser flertallet i dag heller på mulighetene som ligger i teknologien, sier Anders Lindgren, kommunikasjonsdirektør i it-konsulentselskapet Steria.

 

Kvinner positive

Litt flere kvinner enn menn er positive til bruk av biometrisk teknologi i sikkerhetssammenheng. Støtten er sterkest blant folk i alderen 40-59 år, mens de i alderen 25-39 år er mest skeptiske. I sistnevnte gruppe er likevel 64 prosent for og 15 prosent imot.

 

– Som ventet er noen deler av befolkningen mer positive enn andre, men det er interessant å se at flertallet støtter biometrisk identifikasjonsteknologi uansett kjønn, alder, bosted eller inntektsgruppe. Det viser at tanken har vokst seg moden, og flere ser behovet for økt beskyttelse av sin identitet, kommenterer Lindgren.

 

Han understreker at så lenge biometrisk teknologi brukes på en forsvarlig måte, vil den kunne gjøre mye for å forbedre både personlig og nasjonal sikkerhet. – Undersøkelsen bekrefter også at kjennskapen til biometrisk teknologi er blitt bedre, slik at ”frykten for det nye” er vesentlig mindre enn for bare noen få år siden, sier Lindgren.

 

Internasjonal trend

Tilsvarende undersøkelser fra andre land viser bred støtte for bruk av bioteknologi. I en Unisys-undersøkelse i Storbritannia svarte over 90 prosent av respondentene at de støtter bruk av denne teknologien hos banker, helsemyndigheter, utenrikskontorer og kredittkortselskaper. I USA svarte to tredeler positivt på samme spørsmålet.

 

– Det er en generell oppfatning at dagens sikkerhetssystemer er for lette å lure. Falske identifikasjonspapirer kan fremstilles til de som kan betale for det, noe som utgjør en trussel mot vestlige land. Innføring av pass med fingeravtrykk er et eksempel på hvordan sikkerhetsnivået kan skjerpes, sier Lindgren.

 

I fjor ble det kjent at 95 000 norske pass er registrert som savnet. Lindgren påpeker at dersom disse passene inneholdt biometriske data, ville det vært nesten umulig å misbruke dem.

 

Han legger til at biometrisk teknologi også kan være et godt alternativ til dagens bankkort med PIN-kode. – Vi har sett mange eksempler på kriminelle miljøer som spesialiserer seg på å lure folk for bankkort og kode. De vil få det vanskeligere dersom dagens kodebaserte sikkerhetssystem erstattes med for eksempel skanning av iris, ansiktsform eller fingeravtrykk, påpeker Lindgren.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

  • Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, tlf. 22 57 57 64, mobil 416 33 084
  • Steria, ansvarlig for biometri, Lars Solbakken, tlf. 994 70 030

 

FAKTABOKS:

Steria og biometri:

Steria er en av Europas ledende leverandører av biometriske løsninger. Selskapet leverer til en rekke internasjonale myndigheter, blant andre til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), der Steria er en av leverandørene til organisasjonens biometriske ID-kort for sjøfolk. Steria har også leveranser til EURODAC-prosjektet til Europakommisjonen. Det biometriske identifikasjonssystemet som Steria har utviklet for å behandle strømmen av asylsøknader kan sammenligne 500 000 fingeravtrykk i sekundet. Politistyrker i 23 europeiske land har tatt i bruk SteriaFIT, en løsning for overføring og behandling av fingeravtrykk. I Tyskland brukes SteriaFIT av politistyrker i 10 regioner, samt av grensepolitiet. Teknologien ble også benyttet under fotball-VM i 2006.

 

Dette er Steria:

Steria er et av de ledende europeiske it-konsulentselskapene, med 11 000 medarbeidere i 14 land, inkludert 300 medarbeidere i Norge. Selskapet som er børsnotert i Frankrike, omsatte i 2006 for 10,5 milliarder kroner. Bransjer hvor Steria står spesielt sterkt omfatter offentlig sektor, forsvar og politi, finans, telekom, transport og varehandel. Hovedtjenester er: rådgivning, systemintegrasjon og drift.

Det betyr at vi bistår med alt fra forretnings- og it-rådgivning til prosjektledelse, systemutvikling og infrastrukturleveranser til driftsstøtte og vedlikeholdsservice. For mer informasjon: www.steria.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak steria2910medium.jpg 149,50 kB (2000x1333)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 13.03.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS