presseticker

Skip to main content

Ruller ut 35 millioner smarte strømmålere

  Publisert: 22.07.2009 07:00 - av  Henning Poulsen

– Smarte strømmålere er svært besparende for samfunnet på mange områder, konstaterer Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Steria. Foto: Johnny Syversen

Oslo: It-selskapet Steria og energiaktøren ERDF står klare til å bytte ut 35 millioner gamle strømmålere i Frankrike. Samtidig er den energisparende teknologien på vei til norske husstander.

Innen 2016 skal alt gammelt strømmålerutstyr i Frankrike være erstattet med såkalte smarte strømmålere, ifølge en ambisiøs nasjonal plan. De nye målerne skal automatisk rapportere franske husholdningenes strømforbruk.

 

– Smarte strømmålere er svært besparende for samfunnet på flere områder. Forbrukerne er garantert nøyaktige strømregninger basert på faktisk forbruk, samtidig som energiselskapene slipper å gå igjennom millioner av manuelle avlesninger, forteller Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Steria Norge.

 

Kommer til Norge før 2014

Steria har utviklet informasjonssystemet som brukes for å koordinere installeringen av de smarte strømmålerne i Frankrike. Tidligere i år ble det meldt at alle norske hjem skal få installert tilsvarende utstyr for automatisk strømavlesning innen 2013. Dette blir trolig det største it-prosjektet i Norge, med en anslått prislapp på 10 milliarder kroner.

 

– Mens tradisjonelle målere bare måler det totale forbruket til en husstand, får du med en smartmåler svar på hvor mye strøm du til enhver tid bruker. Dermed blir det lettere å justere og redusere forbruket, sier Lindgren.

 

Han påpeker at omtrent 10 prosent av verdens totale klimagassutslipp kommer fra oppvarming, kjøling og drift av boliger og forretningsbygg. Samtidig er den globale etterspørselen etter energi på vei opp, og befolkningsrike land som Kina, India og Brasil er i eksplosiv utvikling – med den vestlige forbruksmodellen som et ideal.

 

Intelligente strømsystemer

Anders Lindgren mener fremtiden ligger i å koble opp de smarte strømmålerne i såkalte smart grids, eller intelligente strømsystemer. Systemene tillater strømdistribusjon fra flere energikilder, slik at man kan variere mellom fornybare og ikke-fornybare kilder.

 

– Skal vi gjøre noe med klimagassutslippene, må vi gjøre noe med energiforbruket vårt. I dag kommer brorparten av verdens energiforbruk fra fossilt brennstoff. En av de aller viktigste bidragene it-sektoren kan komme med i forhold til verdens energisituasjon, er å sette opp smart grids, slik at vi kan nyttegjøre oss bedre av energi fra for eksempel vindkraft og solkraft. Mange land ligger i startgropen når det gjelder intelligente strømsystemer, deriblant Norge, kommenterer Lindgren.

 

I Frankrike har Energies Renouvelables de France (ERDF) og Steria nylig avsluttet fase 1 i smartmålerprosjektet, og er nå klare til å gå i gang med en testfase der 300 000 målere blir installert i Indre-et-Loire og Lyon. Testfasen går igjennom mesteparten av 2010, og vil avgjøre prosjektets videre løp.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, tlf. 22 57 57 64, mobil 416 33 084

 

Dette er Steria:

Steria er blant de 10 største it-konsulentselskapene i Europa, med 20 000 medarbeidere i 16 land, inkludert 400 medarbeidere i Norge. Hovedtjenester er rådgivning, systemintegrasjon og drift. For mer informasjon: www.steria.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak steria2910medium.jpg 149,50 kB (2000x1333)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.07.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS