presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Tryggere sjøfart med norsk skysimulator

  Publisert: 16.03.2022 20:29 - av  Henning Poulsen
De har gjort simulatortrening rimeligere og mer tilgjengelig for studenter og sjøfolk over hele verden. Nå hedres Kongsberg Digital og EGGS Design med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Årets vinnere av DOGA-merket har kommet opp med kreative løsninger på hvordan vi kan skape de nye, lønnsomme, innovative arbeidsplassene, attraktive byer og steder og samtidig ta vare på naturen. Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med, og gir et spennende innblikk i hva Norge skal leve av i framtiden, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

– Næringslivet og offentlig sektor har to tøffe pandemiår bak seg, og mange utfordringer foran seg. Vi lever i usikre tider, og da er det viktigere enn noen gang at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjon og verdiskaping, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Senker terskelen

Simulatortrening er uvurderlig når du skal lære å navigere et skip. Skyløsningen K-Sim Connect har gjort simulatortrening enda mer kostnadseffektiv og tilgjengelig.

 

Kongsberg Digital har i snart femti år produsert og levert maritime simulatorer over hele verden og er i dag en av de ledende leverandørene i bransjen. Nye behov i markedet og utvikling i teknologien gjorde at selskapet så muligheten for å tilby maritim simulatortrening via nettskyen. Sammen med EGGS Design og en rekke fagmiljøer gikk de i gang med å utvikle det som skulle bli K-Sim Connect.

 

– Simulatortrening skal være brukervennlig, og vi ønsket å senke brukerterskelen ytterligere ved å sørge for en god og gjennomtenkt brukeropplevelse tilpasset en ny tid, sier Gullik Anthon Jensen. Han er produktdirektør for digitale tjenester i Kongsberg Digital.

 

Gjennom visuell historiefortelling skapte designerne engasjement og entusiasme blant instruktørene, studentene og utdanningsstedene som deltok i testing og utvikling. På den måten sikret de viktige tilbakemeldinger og innspill.

 

– Visualisering og presentasjon av håndgripelige løsninger er helt avgjørende for å holde en god fremdrift gjennom hele innovasjonsprosjektet. Her bruker vi design aktivt for å konkretisere våre mål og ha konstruktive dialoger med kunder og brukere underveis, sier Jensen.

 

Brukes over hele verden

Resultatet fra prosjektet er en opplæringsplattform som har fått stor interesse i den maritime industrien.

 

– Stadig flere institusjoner og tusenvis av studenter rundt om i verden bruker nå K-Sim Connect, sier Jensen.

 

Han legger til at Kongsberg Digital har lært mye i løpet av utviklingsprosjektet.

 

– Integreringen av design i dette prosjektet har gjort oss minst ett hakk vassere når det kommer til å skape gode løsninger, sier produktdirektøren.

 

Tar simulering til et nytt nivå

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur mener Kongsberg Digital og EGGS Design sammen tar simulatortrening til et nytt nivå.

 

«Avansert navigasjonssimulering krever mye datakraft. Derfor er det et enormt løft når K-Sim Connect gjør det mulig å lære å styre et gigantisk skip fra en liten, bærbar enhet hvor som helst i verden,» står det i jurykjennelsen.

 

Planet, samfunn, økonomi

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger som gir positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

 

I år er det i alt 13 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, i tillegg til tre mottakere av DOGA-merket nykommer.

 

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for bærekraftig omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/vinnere-av-doga-merket/kongsbergs-simuleringsplattform-gir-tryggere-sjofart/

 

 

Kontaktpersoner:

* Kongsberg Digital, markeds- og kommunikasjonsleder Anne Voith, mobil 48 08 46 40

* Design og arkitektur Norge, Ellen Heggestad, mobil 92 65 35 30

 

 

Bildetekster:

Bilder fra overrekkelsessermonien vil legges ut på denne lenken i løpet av kvelden: https://www.flickr.com/photos/doganorway/albums/72177720297368169

 

SIMULATOR. Med K-Sim Connect kan sjøfolk gjennomføre simulatortrening via nettskyen. Foto: Kongsberg Digital / EGGS Design

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2022 20:29
Teknisk løsning ZEVS AS