presseticker

Skip to main content

Flest ryggeskader i Midt-Norge

  Publisert: 05.09.2013 07:00 - av  Kari Magnussen

RYGGESKADE: Å være uoppmerksom når du rygger kan fort bli dyrt. Hele 23 prosent av bilister i Midt-Norge har opplevd skader på bilen i forbindelse med rygging. De topper dermed statistikken.

 

SJELDEN DELT ANSVAR: – Det er en utbredt myte at mange ryggesaker ender med at begge får ansvaret. Det er den som bryter en trafikkregel som må bære ansvaret alene, sier Petter Berg, fagsjef oppgjør motor i Storebrand.

 

Oslo: Nesten hver fjerde bilist i Midt-Norge har vært involvert i en ryggeulykke, viser en ny undersøkelse. – Mange tror at slike saker ofte ender med delt ansvar, men det er slett ikke tilfelle, sier Petter Berg i Storebrand.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand viser at hele 23 prosent av folk i trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal har opplevd å få skader på bilen i forbindelse med rygging de siste fem årene. Det er seks prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

 

– En typisk ryggeulykke er at noen rygger bilen ut av privat oppkjørsel eller en parkeringsplass uten å se seg for, og treffer en bil som kommer kjørende. Trafikkreglene er slik at det er alltid den som rygger som har vikeplikt. Da er det også den som rygger som bærer ansvaret alene, forklarer Petter Berg, som er fagsjef i oppgjør på motor i Storebrand.

 

Sjelden med skylddeling

Forsikringsselskapet erfarer at mange tror slike saker ender med skylddeling, altså at begge parter som var involvert bærer lik skyld for ulykken. Dette er en utbredt myte, sier Berg.

 

– Realiteten er at svært få saker ender med delt ansvar, bare rundt 2-3 prosent. Ansvaret blir delt når begge parter har vært uaktsomme og bidratt til uhellet. Ett eksempel er når to rygger ut fra hver sin parkeringslomme samtidig, men dette er mindre vanlig. Normalt vil en av partene oppdage faren, og stanse. Denne blir da skyldfri, forteller Berg.

 

Færrest skader på Østlandet

Undersøkelsen viser forskjeller på landsbasis når det gjelder ryggeskader. Mens Midt-Norge topper statistikken tett fulgt av Sørlandet, opplyser kun 14 prosent av bilister på Østlandet at de har hatt skader på bilen i forbindelse med rygging.

 

Petter Berg i Storebrand minner om at når uhellet først er ute er det svært viktig å fylle ut skadeskjemaet riktig. Når det først er signert har du samtykket til at beskrivelsene i skjemaet er korrekte, og da er det vanskelig å si noe annet i etterkant.

 

– Er du uenig i noe av det som står i skadeskjemaet om hvordan ulykken skjedde, må du skrive det på skjemaet. Så blir det opp til forsikringsselskapene å vurdere begge partenes versjon, for så å avgjøre hvem som skal bære ansvaret. I hvert enkelt tilfelle vurderer vi grad av uaktsomhet hos de involverte parter, sier Berg.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktperson:

* Storebrand, kommunikasjonssjef Kristina Picard, mobil 901 89 809

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Ryggeskade.JPG 5,43 MB (5616x3246)
Bilde - vedlegg til sak Petter Berg, fagsjef oppgjør motor.JPG 3,31 MB (2953x2182)

Last ned undersøkelsen her:

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Storebrand, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.09.2013 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS