presseticker

Skip to main content

Nordmenn skal lære verden å lage kaffe

  Publisert: 16.01.2012 06:50 - av  Guro Sollien Eriksrud

SPRER KAFFEKUNNSKAP: Marit Lynes og Egil Pettersen i Norsk Kaffeinformasjon skal lære bort hemmeligheten bak den norske kaffesuksessen under et internasjonalt kaffeseminar i India. Foto: Norsk Kaffeinformasjon

 

STARTEN: En kaffebønne er egentlig et frø. Kaffen må brennes før den begynner å utvikle de aromatiske komponentene. Foto: Norsk Kaffeinformasjon

 

VAKRE: Blomstene er hvite og minner om sjasmin, både i utseende og lukt. Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Oslo: Kaffeturistene strømmer til Oslo og baristaer fra hele verden kommer hit for å lære bryggekunsten. Nå tar Norsk Kaffeinformasjon turen til India for å lære bort kunstformen under en internasjonal kaffemesse.

Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen i kaffedrikking og Oslo har befestet seg som én av verdens kaffehovedsteder. Derfor var 50-årsjubilanten Norsk Kaffeinformasjon et naturlig valg da det globale bransjetreffet India International Coffee Festival trengte noen til å gjennomføre en workshop under temaet ”Perfect Brewing”.

 

– Det er så enkelt å lage god kaffe, men dessverre like enkelt å lage dårlig kaffe. For å bidra til å bygge kvalitetskonsum i India tar vi med oss det vi startet med i Norge for 50 år siden: Måleskje og manuell filterholder, sier Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.

 

Kaffe i bøtter og spann

Vel drikker vi mye kaffe, men det er altså ikke slik at vi bare bøtter ned helt ukritisk. – Vi mener den norske nøkkelen til suksess når det gjelder kaffekonsum er kompromissløs satsing på kvalitet i både valg av kaffebønner og i tilbereding, sier Lynes.

 

De siste par årene har kaffens helsebringende virkninger blitt mer kjent blant folk flest. Kaffe inneholder viktige antioksidanter og mye tyder på at den blant annet kan beskytte mot Alzheimers, diabetes type 2 og skrumplever.

 

Vinsporet

Hovedbudskapet til Lynes er å opprettholde kvaliteten fra bønne til kopp gjennom økt fokus på riktig oppbevaring og tilberedning. Hun understreker at kaffe ikke bare er kaffe, og vil formidle kunnskap om kaffens opprinnelsessted og smaksprofil.

 

– Dette er det vi kaller for "vinsporet". Med filterkaffe, lysere brenning og riktig dosering får vi lettere fram de spennende aspektene ved kaffen. Dette kan legge grunnlaget for økt interesse og dermed også et høyere konsum i produsentland som tradisjonelt brenner for mørkt, maler kaffen feil og doserer for lite, forteller Lynes.

 

I dag er kaffekurs blitt det nye vinkurset. Kjennere ønsker kaffe som er sporbar og som gjerne gir en distinkt smaksopplevelse. Kaffen tar blant annet smak av jordsmonn, klimaforhold og prosessmetoder, noe som gjør det naturlig å snakke om og beskrive kaffe på samme måte som vin. – Oslos beste kaffebarer er blitt kjent for å lage ypperlig kaffe, og det kommer stadig flere kaffeturister hit, forteller Lynes.

 

– Oslo er for kaffe hva San Sebastian eller København er for mat: Det er dit du drar for å bli bergtatt, skrev nylig Oliver Strand, kaffeskribent i New York Times, ifølge Dagens Næringslivs magasin D2.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Norsk Kaffeinformasjon, informasjonssjef Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862

 

 

 

 

 

Slik får du god kaffe
  • Bruk helt rent utstyr.
  • Bruk friskt, kaldt vann.
  • Bruk riktig malingsgrad i forhold til tilberedningsmetode.
  • Kaffe er en ferskvare. Når posen er åpnet bør den brukes i løpet av en ukes tid.
  • Bruk riktig mengde kaffe. Til filtermalt kaffe anbefaler vi gjerne 60-70 gram per liter vann. Det gir en fyldig kaffe. Måleskjeer får du gratis i de fleste dagligvarebutikker.
  • Server kaffen nylaget.
  • Husk at tilberedningstid og temperatur er avgjørende;

(Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, kaffe.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Egil og marit lager kaffe2.JPG 46,20 kB (3712x2818)
Bilde - vedlegg til sak kaffeplante nær.JPG 17,52 kB (4000x3000)
Bilde - vedlegg til sak kaffeblomst.JPG 15,45 kB (2298x2040)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Kaffeinformasjon, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.01.2012 06:50
Teknisk løsning ZEVS AS