presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2012:

Hordaland har Norges to største designtalenter - SPERREFRIST TIL 18.4. KL 19.00

  Publisert: 18.04.2012 14:15 - av  Henning Poulsen

Martin Lothe Sæterdals ”Mister X”.

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

"Bak murene i Vik" - på verkstedet.

Oslo: Mens Martin Lothe Sæterdal bruker illustrasjoner for å knekke mattekoder på ungdomsskolen, har Morten Skjærpe Knarrum gjennomført et unikt designprosjekt i kriminalomsorgen. Begge førsteplassene i konkurransen Unge talenter 2012 har tilknytning til Hordaland.

Prisene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Nivået er høyt i år, og flere av prosjektene viser at designerne tenker helhetlig på samfunnets behov. Det lover godt for fremtiden, siden dagens designtalenter kommer til å utforme morgendagens produkter, tjenester og løsninger, sier Marte Grevsgard, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Bergensbosatte Morten Skjærpe Knarrum kom på førsteplass i konkurransens åpne klasse med kriminalomsorgsprosjektet ”Bak murene i Vik”. Konkurransens spesialkategori ”Design for alle” ble vunnet av Martin Lothe Sæterdal fra Arna for lærebokkonseptet ”Mister X”.

 

Logikken i matematikken

For enkelte ungdomskoleelever kan matteundervisningen være et sant marerett, med vriene brøker, ubegripelige formler og regnestykker fulle av bokstaver. Derfor har designer Martin Lothe Sæterdal (26) laget et lærebokkonsept der logikken bak matematikken forklares ved hjelp av illustrasjoner.

 

– Jeg har selv alltid hatt god forståelse for matematikk, men jeg vet at mange sliter med faget. Derfor ville jeg se hva jeg kunne bidra med fra et designperspektiv, sier han.

 

Forklaring og pusterom

Læreboken ”Mister X” ble Sæterdals bacheloroppgave ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Boken presenterer det matematiske pensumet på ungdomsskolen ved hjelp av pedagogiske illustrasjoner. Illustrasjonene brukes både til forklaring og for å gi elevene et pusterom mellom oppgavene.

 

– Det nyskapende med denne boka er at den utforsker de pedagogiske mulighetene som ligger i god visualisering av matematiske problemstillinger. I tillegg er prosjektet et godt eksempel på de verdiene som kan skapes ved å ta visualisering på alvor. Designere er ofte blant de siste som slipper til i slike prosesser, og da for å lage pynt. Vi kan bidra med så mye mer, understreker Sæterdal.

 

Visuelt i Gyldendal

Det har forlaget Gyldendal tatt innover seg. De har engasjert Martin Lothe Sæterdal som visuell konsulent – en ny type funksjon skreddersydd for den unge designeren fra Arna.

 

I fremtiden skal han sannsynligvis jobbe med nettopp matematikkbøker for ungdomsskolen. – Jeg synes det er veldig klokt og modig av Gyldendal å satse på dette feltet, sier Sæterdal.

 

Menneskeforming

Rehabilitering er en av grunnsteinene som norsk kriminalomsorg bygger på, men hvor mye har innsatte egentlig igjen for å spikre paller? I et banebrytende studentprosjekt skulle innsatte ved Vik i Sogn og Fjordane oppnå stolthet, verdighet og mestring gjennom å utforme solide eikemøbler.

 

– Kan design bidra til å forme mennesker? I fengselsverkstedene lages det mye ulikt, men det er sjelden det ligger noen bevissthet rundt valg av produkt, materialer og form, sier designeren Morten Skjærpe Knarrum (31), som har vokst opp på Jæren og i dag bor i Bergen.

 

Prosjektet ”Bak murene i Vik” var Knarrums masteroppgave da han studerte ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han utviklet en spisestuekolleksjon i samarbeid med Kriminalomsorgen i region vest som er tilrettelagt for fengselsproduksjon, og som gir både læring av et håndverk og forståelse for form, funksjon og materialer.

 

Må tenke konsekvenser

Høsten 2010 holdt Knarrum en workshop i Vik fengsel sammen med seks innsatte. De fikk i oppgave å lage et sittemøbel. – Kriminalitet er ofte en impulsiv handling der gjerningspersonen ikke tenker over konsekvensene. I en designprosess må vi reflektere over de handlingene og valgene vi gjør, ellers ender vi opp med noe annet enn det vi skulle lage. Dermed lærer vi å tenke i en større sammenheng, sier han.

 

Selv om oppgaven ble levert i fjor samarbeider Knarrum fremdeles med Kriminalomsorgen region vest. Målet hans er at design skal bli en del av verksteddriften i norske fengsler. – Både i etaten og ved Vik fengsel har jeg møtt mange som er nysgjerrige og mottakelige for prosjektet og tankene bak, forteller han.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2012:

Vinner – klassen Design for alle: Martin Lothe Sæterdal – ”Mister X”

Vinner – Åpen klasse: Morten Skjærpe Knarrum – ”Bak murene i Vik”

Andreplass – Åpen klasse: Margrete Ramstrøm Nielsen – ”Klister på rull”

Tredjeplass – Åpen klasse: Astrid Sliwka – ”LUCID”

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Unge talenter legges her kl 19.00, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Martin Lothe Sæterdals ”Mister X”.

 

Bildetekst 2:

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

 

 

Kontaktpersoner:

* Martin Lothe Sæterdal, mobil 994 86 426

* Morten Skjærpe Knarrum, mobil 977 01 175

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 14:15
Teknisk løsning ZEVS AS