Oslo er Norges designhovedstad (SPERREFRIST TIL KL 18.00)
Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.
Flytoget: 80 ganger til og fra månen
67 millioner passasjerer. 96 prosent fornøyde kunder. En tilbakelagt reisevei som tilsvarer fram og tilbake til månen 80 ganger. Flytoget er et av Norges beste eksempler på vellykket tjenestedesign.
– Det betyr veldig mye for oss å motta denne utmerkelsen for nettopp tjenestedesignen vår, for den har vi jobbet kontinuerlig med i nesten 15 år. Vi bruker tjenestedesign for å gjøre alt enklere og mer intuitivt for kunden, sier Lena Angela Nesteby, markeds- og kommunikasjonssjef i Flytoget.
Da Stortinget utpekte Gardermoen som ny hovedflyplass i 1992, ble det samtidig bestemt at tog skulle være det viktigste transportmiddelet til og fra. Høsten 1998 fraktet Flytoget sine første passasjerer til Oslo Lufthavn.
Stressfri oase
– Turen med Flytoget er bare en liten del av kundens reise. Vårt mål er å gjøre denne delen så sømløs som mulig. Vi leter derfor hele tiden etter måter vi kan bli enda bedre på. Vi stopper aldri opp og sier at nå er vi ferdige, forteller Nesteby.
Listen over designere som har bidratt ligner en ”hvem-er-hvem”-bok over bransjens mest kjente navn de siste tiårene: Per Spook, Bruno Oldani, Terje Meyer og Enzo Finger, for å nevne noen.
Mange og jevnlige avganger betyr at reisende ikke trenger å forberede turen til og fra flyplassen. Om bord er togene en stressfri oase, et sted der passasjerene kan koble av. Eller koble på. Trådløst nettverk og stikkontakter ved alle setene er én av forbedringene som har kommet underveis.
Først i verden med billettløs reise
Flytoget var det første toget i verden med billettløse reiser. Passasjerene trenger bare å trekke kredittkortet før avreise og igjen ved ankomst for å motta kvittering. Hjelpsomme verter, en oversiktlig nettside og en nyttig mobilapplikasjon er også verktøy for å skape gode kundeopplevelser.
Internt er kundefokuset selve limet i organisasjonen. Derfor har alle Flytogets 350 ansatte, selv administrerende direktør, alltid refleksvest og taxirekvisisjoner liggende klart i vesken i tilfelle det skulle oppstå en forsinkelse. Mister kunden flyet betaler Flytoget for ny reise. – Slike tiltak koster, men vår erfaring er at positive kundeopplevelser lønner seg på sikt, forklarer Nesteby.
Flytoget har vært en passasjersuksess fra dag én, og siden 2000 har Flytoget oppnådd en årlig passasjervekst på minst 3,5 prosent. Hver tredje person som reiser til eller fra Oslo Lufthavn velger Flytoget som transportmiddel. Dette gjør høyhastighetstoget til den viktigste brikken i den politiske målsetningen om en kollektivandel på 60 prosent til og fra hovedflyplassen.
Ruter: Banebrytende applikasjon
Da Ruter kjøpte opp Trafikanten var det en naturlig konsekvens at den populære Trafikanten-applikasjonen også måtte skifte navn. Ti måneder etter relanseringen av RuterReise er applikasjonen lastet ned totalt 320 000 ganger på iPhone.
– Da den første Trafikanten-applikasjonen kom i 2008 var det nok ingen som visste hvor stort dette kom til å bli. Vi var blant de første i Norge som lagde en tjeneste der kundene kunne sjekke hvor-som-helst og når-som-helst. Dessuten var vi blant de aller første som lagde en norsk applikasjon for iPhone, forteller Jarl Eliassen, administrerende direktør i Ruter.
Designer gode brukeropplevelser
RuterReise er en nyttetjeneste svært mange mennesker i Oslo og Akershus er helt avhengig av i hverdagen. Applikasjonen inneholder reiseplanlegger, avviksinformasjon, rutetider og sanntid. Eliassen forteller at selv om det ligger mye teknikk bak en god reiseplanlegger, er design en avgjørende faktor for å skape gode brukeropplevelser.
– Kollektivtilbudet i Oslo og Akershus inkluderer t-bane, buss, trikk, tog og båt, og er svært omfattende. Det kan være vanskelig å få en skikkelig oversikt, særlig for nye brukere. Derfor bruker vi mye krefter på å tilrettelegge informasjonen på en enklest mulig måte, sier han.
Designbyrået Shortcut har de siste fem årene hjulpet Trafikanten og senere Ruter med å gjøre applikasjonen mest mulig brukervennlig. En viktig forutsetning har vært at kun informasjon som er nødvendig blir vist, og at navigasjonen på applikasjonen gjøres så intuitiv og oversiktlig som mulig.
– På en mobiltelefon er det fort gjort at informasjonen forsvinner i et dypt navigasjonshierarki eller blir klumpet sammen på en måte som gjør den uleselig. Vi bruker blant annet GPS, søkehistorikk og favorittmeny for at den mest aktuelle informasjonen er tilgjengelig hele tiden, sier Eliassen.
En ny funksjon gjør at brukere kan planlegge reisen direkte fra kartet i applikasjonen. Fargekontraster og symbolbruk gjør at RuterReiser også kan brukes av blant andre svaksynte og turister.
Norwegian Property: Vil skape et samlet og levende Aker Brygge
Opptil 12 millioner mennesker besøker Aker Brygge hvert år. På tross av de imponerende besøkstallene er handelen synkende. Selv ikke blant de som bor og jobber der er Aker Brygge den foretrukne handelsdestinasjonen. Noe måtte gjøres for å forandre inntrykket av dyre eiendommer og et utdaterte og sprikende kjøpesenter, og skape en samlet og levende bydel.
– Det var behov for å tilføre merkevaren Aker Brygge noe nytt og solid. Både for å appellere sterkere til de som bor og jobber her og for å tiltrekke oss nye og spennende leietakere både innen handel og kontor, sier Herman Dyrø, markedssjef i Norwegian Property, eier av Aker Brygge.
Design er frontlinjen
Etter ferdigstilt ombygging er målet at omsetningen fra handel, servering og underholdning skal øke fra 1,2 til 1,5 milliarder kroner årlig, og at Aker Brygge skal tiltrekke seg ytterligere 2,5 millioner besøkende.
– På vei mot dette målet er design selve frontlinjen og ikke minst bæreren av merkevarens troverdighet. Publikum møter ofte de visuelle og estetiske elementene ved en merkevare først, og selv om det kan ligge godt innhold bak mindre god design vet vi alle hvor viktig førsteinntrykket er, understreker Dyrø.
Setter ny standard
Designbyrået Bleed ble hentet inn for å bidra både med grafisk og strategisk design. Sammen med Norwegian Property utviklet de et formuttrykk som spiller på områdets historie som handelsknutepunkt siden 1854. Kontrastene mellom gamle bygninger og hypermoderne fasader inspirerte designerne til å kombinere materialer som emalje, akryl, messing og skinn. Aker Brygge har også fått en egen spesiallaget font som er svært gjenkjennelig og minner om stedets rike håndverkstradisjoner.
Resultatet er en ny visuell profil som reposisjonerer Aker Brygge i markedet. Profilen spiller en viktig rolle i den omfattende ombyggingen området skal igjennom fram mot 2015, en modernisering som vil koste 1,5 milliarder kroner. Den nye profilen skal både hindre omsetningsstopp i ombyggingsperioden og tydelig vise hvor prosjektet er på vei.
– Den visuelle profilen ble utviklet svært tidlig i planleggingen av nye Aker Brygge, og har bidratt til å sette en tydelig standard på både kvalitetsnivå og estetisk retning. Vi opplever at profilen imponerer potensielle leietakere og skrur opp forventningene til hvordan fremtidens Aker Brygge skal bli, påpeker Dyrø.
(Pressenytt)
Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.
FAKTABOKSER:
Oslo-bedrifter som får Merket for god design 2013:
(Til redaksjonen: For å få tilsendt casene under, send en e-post til henning@pressenytt.no)
Produkt: A Flying Start
Bedrift: Flying Culinary Circus
Design: Accendo, Forest
Produkt: Konfirmantbibelen
Bedrift: Bibelselskapet
Design: Handverk (*)
Produkt: Douchebags
Bedrift: Db Equipment
Design: Per Finne Industridesign (*)
Produkt: EVRY – Bring information to life
Bedrift: EVRY
Design: Scandinavian Design Group
Produkt: Baronesse-serien
Bedrift: Fargerike Norge
Design: Panorama Design
Produkt: Flytoget
Bedrift: Flytoget
Design: Flytoget
Produkt: Glamox C75-P
Bedrift: Glamox
Design: Hareide Design
Produkt: Grilleriet
Bedrift: Grilleriet
Design: Uniform Strategisk Design
Produkt: H2 Flow Jacket
Bedrift: Helly Hansen
Design: Helly Hansen
Produkt: Melkerampa
Bedrift: Melkerampa
Design: Scandinavian Design Group
Produkt: Norsk musikkarv
Bedrift: Norsk musikkarv
Design: Tank Design Oslo
Produkt: Gilde Langtidsmørnet
Bedrift: Nortura
Design: Designhouse Lund & Partnere
Produkt: Aker Brygge
Bedrift: Norwegian Property
Design: Bleed
Produkt: OFV Kjøretøydata
Bedrift: Opplysningsrådet for Veitrafikken
Design: Thomas Hegge, Magnus Cederholm
Produkt: RuterReise for iPhone
Bedrift: Ruter
Design: Shortcut
Produkt: HÅG SoFi
Bedrift: Scandinavian Business Seating
Design: Powerdesign
Produkt: Stay.com
Bedrift: Stay
Design: Unfold
Produkt: The Lab Series
Bedrift: Swedish Match Norge
Design: Frank Kommunikasjon
Produkt: Stoop
Bedrift: Vestre
Design: JDS (*)
Produkt: SX20 Quick Set
Bedrift: Cisco (*)
Design: Designit
Produkt: DEFA SmartCharge
Bedrift: DEFA (*)
Design: Work
Produkt: Resolve
Bedrift: Resolve (*)
Design: Neue Design Studio
Produkt: Bergans gjenbruksemballasje for ullundertøy
Bedrift: Bergans Fritid (*)
Design: Panorama Design
Produkt: Rein – Helten på vidda
Bedrift: Markedsutvalget for reinkjøtt (*)
Design: Strømme Throndsen Design
Produkt: Variér Active
Bedrift: Variér Furniture (*)
Design: Alf Tveit Design
Produkt: Grans produktserie
Bedrift: Grans Bryggeri (*)
Design: Frank Kommunikasjon
Produkt: Grans Jul
Bedrift: Grans Bryggeri (*)
Design: Frank Kommunikasjon
(* Ikke fra Oslo)
Dette er Merket for god design:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd
* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap
* I år var det 143 søkere
* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design
Bildetekster:
Flytoget har fått Merket for god design av Norsk Designråd.
Norwegian Property og Bleed har fått Merket for god design fra Norsk Designråd for den nye visuelle profilen til Aker Brygge.
Ruter og Shortcut har fått Merket for god design for RuterReiser på iPhone.
Jurykjennelser, bilder, underlag:
Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18.00, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)
Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html
Kontaktpersoner:
* Flytoget, markeds- og kommunikasjonssjef Lena Angela Nesteby, mobil 480 10 351
* Norwegian Property, markedssjef Herman Dyrø, mobil 930 30 365
* Ruter, administrerende direktør Jarl Eliassen, mobil 901 40 990
* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971


