Anbefaler kaffe før trening
Rapporten er publisert i det medisinske tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Her skriver forskerne Mike Doherty og Paul M. Smith ved University of Luton at mange profesjonelle idrettsutøvere bruker koffein for å bedre sin mentale og fysiske ytelsesevne, og at funnene i de ulike studiene nesten unisont støtter teorien om at koffein øker ytelsesevnen hos de fleste mennesker.
– Denne rapporten er først og fremst imponerende fordi den samler omtrent all anerkjent forskning på koffeins innvirkning på prestasjon i forbindelse med trening. Det finnes mange enkeltstående studier som viser at koffein kan ha en positiv effekt på fysisk aktivitet, men her har man samlet og sammenlignet alle viktige funn på dette området. Dette et viktig stykke arbeid, sier Roger Cook, leder av Coffee Science Information Centre (CoSIC) i Europa. Han er i Norge denne uken for å holde foredrag om kaffe og helse.
Styrkende kaffe
Ifølge rapporten øker kroppens ytelsesevne med 11,2 prosent ved inntak av koffein i forkant av treningsøkten. Det gjør Cook klar i sin anbefaling: – Ta deg en kaffekopp før treningsøkten. Du får tilført væske, du får en umiddelbar oppkvikker og du kan holde økten gående lenger før du blir sliten, sier han.
Cook er selv en ivrig mosjonist, med tre faste økter i uka på sykkel rundt omkring på den engelske landsbygda utenfor Oxford. – Treningskameratene mine pleide å le av mine regelmessige kaffekopper før hver sykkeltur. Til slutt fikk jeg dem til å prøve selv, og de måtte innrømme at det både gikk raskere og at de var langt mindre slitne etter økten. Nå drikker vi kaffe sammen før hver trening, forteller Cook.
– Ikke uttørrende
Konsulent Ann-Helen Johansen i Norsk Kaffeinformasjon støtter Cooks anbefalinger. – Av og til dukker det opp påstander om at kaffe og andre koffeindrikker tørker ut kroppen, og dermed ikke bør kombineres med fysisk aktivitet. Ifølge flere tunge studier er kaffe ikke noe mer vanndrivende enn andre væsker, sier hun, og viser blant annet til en rapport fra University of Connecticut. Rapportforfatter og professor Larry Armstrong har forsket på kroppen væskebalanse siden 1980, og mener at koffein ikke har større vanndrivende effekt enn vann. Han tar utgangspunkt i et kaffekonsum på én til fire kopper om dagen.
Johansen forteller at saken kan stille seg annerledes for personer som ellers ikke drikker kaffe. Da er den vanndrivende effekten langt større, fordi kroppen ikke er vant til koffein.
Kontaktpersoner:
* Norsk Kaffeinformasjon, konsulent Ann-Helen Johansen, tlf. 23 13 18 50, mobil 414 79 320
* Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Egil Pettersen, tlf. 23 13 18 50, mobil 913 04 696