presseticker

Skip to main content

Norgesmesterskapet i Kjøttfag 2011

Bærumsjente går for NM-gull

  Publisert: 14.09.2011 07:18 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Årets Norgesmesterskap i kjøttfag går av stabelen fredag 16. september på Rådhusplassen i Oslo. Frida Tangen fra Rykkin skal konkurrere mot blant annet Tomas Berg Olsen fra Kolbotn. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Frida Tangen fra Rykkin går for NM-gull, og skal imponere fredagens dommere med egenkomponerte bonusprodukter. Foto: Åse Myrene

Oslo: Frida Tangen (20) fra Rykkin er blant finalistene når Norgesmesterskapet i Kjøttfag går av stabelen fredag 16. september. – Nivået har aldri vært høyere, sier fagsjef Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio.

Det er åtte lærlinger i kjøttfag som stiller i norgesmesterskapet på Rådhusplassen i Oslo førstkommende fredag. Blant finalistene er bærumsjenta Frida Tangen, skal gjøre sitt ytterste for at NM-tittelen havner på Østlandet.

 

Skarp konkurranse

Mens Tangen må konkurrere om pallplass, kan matglade østlendinger allerede regne seg som vinnere, mener Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio. – Vi får en generasjon butikkslaktere som kommer til å heve kvaliteten ytterligere på maten i ferskvaredisken. Stadig mer kresne forbrukere kommer til å nyte godt av at konkurransen er sylskarp, sier han.
Årets Norgesmesterskap i Kjøttfag avvikles i forbindelse med matfestivalen Matstreif, som arrangeres i hovedstaden denne helgen. Lynghaug forteller at konkurransen er prestisjetung for kjøttbransjen, og at flere matvarekjeder satser på kompetanseheving blant lærlingene i kjøttfag.

Press og stress blant deltakerne

Finalist Frida Tangen får fri fra hektisk lammesesong i kjøttdisken på Ultra Sandvika, for å kjempe om plass på pallen i fredagens konkurranse. Kilovis av kjøtt skal tilberedes og presenteres for dommerne på en delikat og fristende måte.

NM-deltakeren har trent flere timer daglig de siste månedene. – Jeg har finpusset mye på teknikk og presentasjon de siste ukene, sier Tangen, som akkurat har fullført svennebrevet og er dermed ferdigutdannet butikkslakter. Nå gjenstår det å se om hun snart kan smykke seg med den gjeve NM-tittelen også.

 

Konkurransen er i tre deler, og den ferske butikkslakteren har et par hemmeligheter på lur som hun håper vil imponere dommerne. – Jeg har utviklet et par bonusprodukter som jeg håper vil falle i smak hos dommerne. Nå gleder jeg meg til å vise hva jeg kan, sier hun.

 

Krevende kunder, kunnskapsrik betjening
Hoveddommer fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen bekrefter Lynghaugs påstand om rekordhøyt nivå blant deltakerne. – Jeg er så heldig at jeg bare skal bedømme dem, ikke konkurrere med noen av dem, sier han.
Teigen forteller at årets deltakere må legge ekstra flid i presentasjon av produktene. – Dommerne må bli overbevist, slik som kunden i butikken må overbevises om å handle i en betjent ferskvaredisk, sier han.
Matfestivalen Matstreif, som arrangeres av Innovasjon Norge, er rammene for årets kjøtt-NM. Dette er syvende gangen publikum inviteres til sanselige opplevelser i Oslo sentrum. Et av formålene med festivalen er å øke nordmenns kunnskap om norsk mat.

 

Bjørn Tore Teigen i OEK tror norske forbrukere har blitt mer bevisste på hvilken mat de velger, og at dette setter enda høyere krav til butikkene og personalet.

 

– Kundene er mer kjøpesterke, bereiste, beleste og har smakt og spist mye forskjellig. Da er det viktig å ha en kunnskapsrik betjening når kjøpelysten er tilstede, sier han, og fremhever at formidlingen og kunnskap om råvarene er svært viktig.

(Pressenytt)

 

Bildetekst:

Årets Norgesmesterskap i kjøttfag går av stabelen fredag 16. september på Rådhusplassen i Oslo. Frida Tangen fra Rykkin skal konkurrere mot blant annet Tomas Berg Olsen fra Kolbotn. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Bilde 2:
Frida Tangen fra Rykkin går for NM-gull, og skal imponere fredagens dommere med egenkomponerte bonusprodukter. Foto: Åse Myrene

 


Kontaktpersoner:

* Opplysningskontoret for egg og kjøtt, hoveddommer Bjørn Tore Teigen, mobil 91 51 95 52

* NHO Mat og Bio, fagsjef Espen Lynghaug, mobil 97 58 64 95
* NM-finalist fra Akershus, Frida Tangen, telefon 67 52 15 00

 

NM i kjøttfag

* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.

* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OEK, MENY Ultra og ICA.

* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler over hele landet.

* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.

* NM i kjøttfag arrangeres på matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo, fredag 16. september fra klokken 13.00.
* Premieutdeling og kåring av årets norgesmester: scenen på Matstreif, klokken 17.30.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for NHO Mat og Bio, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 14.09.2011 07:18
Teknisk løsning ZEVS AS