presseticker

Skip to main content

Fjørfebransjen øker fokuset på dyrevelferd

  Publisert: 26.05.2011 10:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

MOT SAMME MÅL: Fjørfebransjen er glad for at Mattilsynet følger med på bransjen og understreker at de jobber mot samme mål: God dyrevelferd for kyllinger. Nå øker bransjen fokuset på forebygging og skjerper kampen mot regelbrudd. Foto: Animalia

Oslo: Fjørfelaget vil trappe opp arbeidet med dyrevelferd rettet mot enkeltprodusenter etter at Mattilsynet har funnet brudd på regelverket.

Mattilsynet gjennomfører i år en tilsynskampanje med spesiell vekt på dyrevelferd rettet mot fjørfeproduksjon. Deler av tilsynet er nå gjennomført og resultatene så langt vil bli diskutert på årsmøtet til Norsk Fjørfelag kommende helg.

 

– Fjørfelaget og resten av fjørfebransjen er kjent med status så langt i tilsynskampanjen og vi er ikke fornøyd med resultatene. Nå vil vi forsterke arbeidet med å følge opp produsenter som ikke følger regelverket, sier leder for Norsk Fjørfelag, David Koht-Norbye i en pressemelding.

 

Mattilsynets tilsynskampanje er risikobasert. Det betyr at besetningene er valgt ut basert på kjennskap til dem og informasjon fra Kjøttkontrollen. Første runde med tilsyn viser små og store avvik i 31 av de 35 besetningene som er besøkt.

 

Mattilsynet er klare på at resultatene ikke nødvendigvis er representative for flertallet av slaktekyllingprodusentene og at de ikke vil trekke noen konklusjoner før tilsynskampanjen er avsluttet ved utgangen av 2011 og hovedrapport er publisert..

 

Bondens ansvar

Koht-Norbye er glad for at Mattilsynet følger med på bransjen. – Ikke alle funnene er like alvorlige. Men det er altfor dårlig at såpass mange av de undersøkte produsentene fikk anmerkninger tilknyttet dyrevelferd, sier Koht-Norbye.

 

Mange av de 35 besetningene har fått anmerkninger tilknyttet lys, strøkvalitet og klima. – Avvik på dette berører dyrene direkte, og skal og kan korrigeres umiddelbart med relativt enkle grep. Fjørfeproduksjon er avansert og krever høy kompetanse, og her er det først og fremst bonden som må gjøre en bedre jobb for å sikre dyrenes velferd, sier han.

 

– Godt samarbeid

Mattilsynet har ansvar for tilsyn og kontroll, og bransjen har i tillegg bygd opp egne handlingsplaner, systemer og tilbud som skal sikre god dyrevelferd og dyrehelse. – De fleste kyllingprodusentene gjør en god jobb, men ingen kan garantere at det ikke oppstår utfordringer i noen besetninger. Vi skal nå diskutere dette i Fjørfelaget og se på hvordan vi og fjørfebransjen kan arbeide sammen for å nå de målene vi har satt oss, sier Koth-Nordbye.

 

Han viser til “Handlingsplan for dyrehelse og dyrevelferd i norsk fjørfenæring 2010-2013”, som han mener blir et enda viktigere verktøy for bransjen fremover.

 

Fjørfebransjen har god dialog med Mattilsynet. Myndighetene og bransjen har samme mål: God dyrevelferd i norsk fjørfeproduksjon. Verken myndigheter, samfunn eller bransjen aksepterer at det slurves på dette området, og vi forventer at alle pålegg fra Mattilsynet imøtekommes raskt, sier fjørfelagsleder David Koht-Norbye.

 

Han er overbevist om at felles arbeid for bedre dyrevelferd vil gi resultater.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Fjørfelag, leder David Koht-Norbye, mobil 977 29 290.

* Animalia og Helsetjenesten for Fjørfe, Kristian Hoel, mobil 991 54 263

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Fjørfelag. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

FAKTABOKSER:

Fjørfebransjens arbeid med dyrevelferd

Fjørfebransjen bruker opplæring, rådgivning, forskning og utvikling for å bidra til en positiv utvikling når det gjelder dyrevelferd. Her er noen tiltak som er gjort og skal gjøres:

 

  • Rundt 2/3 av kyllingprodusentene har gått på kurs i slaktekyllingproduksjon, der dyrevelferd er ett av temaene.
  • Nytt forskningsprosjekt som skal finne årsakene til vingebrudd og dødelighet under transport starter i regi av Animalia og Veterinærinstituttet.
  • Ny og oppdatert informasjon skal sendes ut til alle fjørfeprodusenter i Norge som tydeliggjør regelverket og oppfordrer til å gjennomføre egenrevisjoner ut fra faste sjekklister.
  • Innskjerping av slakterienes plikt til å følge opp produsenter som leverer kylling med tegn på dårlig dyrevelferd.
  • Produsenter som ikke produserer i henhold til regelverket, begår kontraktsbrudd. Dette kan i dag medføre stans i leveransen til slakteriene. Både produsenter og slakterier skal få informasjon om dette.

 

Norsk fjørfeproduksjon

  • Det er 613 besetninger med slaktekylling i Norge, og hvert år slaktes rundt 62 millioner norske kyllinger.
  • All slaktekyllingproduksjon foregår frittgående på gulv med klare regler for dyretetthet. Reglene er vesentlig strengere enn i EU.
  • Den norske slaktekyllingen er kjennetegnet av god helse, minimalt smittepress og tilsvarende lavt medisinforbruk.

 

Mattilsynets tilsynsprosjekt

  • Mattilsynet gjennomfører i 2011 et tilsynsprosjekt rettet mot fjørfebransjen for å kartlegge oppfølgingen av regelverket hjemlet i dyrevernloven.
  • 25 prosent av slaktekyllingbesetningene skal undersøkes
  • Tilsynet er risikobasert og er derfor rettet mot produsenter som Mattilsynet allerede har i søkelyset på grunn av funn på slakteri eller på annen måte.
  • Link til Mattilsynets tilsynsprosjekt: http://www.mattilsynet.no/aktuelt/nyhetsarkiv/dyrevelferd/mattilsynet_skal_sjekke_kyllingproduksjonen__87355
Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak slaktekylling2.JPG 1,62 MB (1984x1488)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Animalia, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.05.2011 10:00
Teknisk løsning ZEVS AS