- Gullet skal til Møre og Romsdal!
Det er åtte lærlinger i kjøttfag som stiller i norgesmesterskapet på Rådhusplassen i Oslo førstkommende fredag. Blant finalistene er to sunnmøringer, Stine Marte Sleipnes fra Stranda og Sunniva Opsahl fra Ålesund. De skal gjøre sitt ytterste for at NM-tittelen havner i Møre og Romsdal.
Skarp konkurranse
Mens Sleipnes og Opsahl må konkurrere om pallplass, kan matglade i Møre og Romsdal allerede regne seg som vinnere, mener Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio. – Vi får en generasjon butikkslaktere som kommer til å heve kvaliteten ytterligere på maten i ferskvaredisken. Stadig mer kresne forbrukere kommer til å nyte godt av at konkurransen er sylskarp, sier han.
Årets Norgesmesterskap i Kjøttfag avvikles i forbindelse med matfestivalen Matstreif, som arrangeres i hovedstaden denne helgen. Lynghaug forteller at konkurransen er prestisjetung for kjøttbransjen, og at flere matvarekjeder satser på kompetanseheving blant lærlingene i kjøttfag.
Sjefete heiagjeng
NM-finalist Sunniva Opsahl (21) som jobber på Hole Kjøtt i Ålesund, er klar for å vise dommere og publikum sine ferdigheter. Kilovis av kjøtt skal tilberedes og presenteres for dommerne på en delikat og fristende måte.
Opsahl har øvd helt siden januar, og nå er hun klar for å imponere dommerne. – Jeg er nervøs og spent, men håper jeg har ferdighetene til å nå pallen, sier hun, og forteller at hun har med sjefene som heiagjeng når hun stiller i sitt første kjøtt-NM.
– Jeg er glad i å lage mat, og er opptatt av at det skal smake godt. Det håper jeg vil gjenspeile seg i resultatet på fredag, sier hun.
Krevende kunder, kunnskapsrik betjening
Hoveddommer fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen bekrefter Lynghaugs påstand om rekordhøyt nivå blant deltakerne. – Jeg er så heldig at jeg bare skal bedømme dem, ikke konkurrere med noen av dem, sier han.
Teigen forteller at årets deltakere må legge ekstra flid i presentasjon av produktene. – Dommerne må bli overbevist, slik som kunden i butikken må overbevises om å handle i en betjent ferskvaredisk, sier han.
Matfestivalen Matstreif, som arrangeres av Innovasjon Norge, er rammene for årets kjøtt-NM. Dette er syvende gangen publikum inviteres til sanselige opplevelser i Oslo sentrum. Et av formålene med festivalen er å øke nordmenns kunnskap om norsk mat.
Bjørn Tore Teigen i OEK tror norske forbrukere har blitt mer bevisste på hvilken mat de velger, og at dette setter enda høyere krav til butikkene og personalet.
– Kundene er mer kjøpesterke, bereiste, beleste og har smakt og spist mye forskjellig. Da er det viktig å ha en kunnskapsrik betjening når kjøpelysten er tilstede, sier han, og fremhever at formidlingen og kunnskap om råvarene er svært viktig.
(Pressenytt)
Bildetekst:
Årets Norgesmesterskap i kjøttfag går av stabelen fredag 16. september på Rådhusplassen i Oslo. Sunniva Opsahl fra Ålesund er godt forberedt, og skal gi alt for å hente gullet hjem. Foto: Pressenytt
Finalistene i kjøtt-NM skal i løpet av fredag ettermiddag trylle presentable matretter av kilovis med kjøttstykker. Foto: Pressenytt
.
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for egg og kjøtt, hoveddommer Bjørn Tore Teigen, mobil 91 51 95 52
* NHO Mat og Bio, fagsjef Espen Lynghaug, mobil 97 58 64 95
* NM-finalist fra Ålesund, Sunniva Opsahl, mobil 95 15 12 52
* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.
* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OEK, MENY Ultra og ICA.
* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler over hele landet.
* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.
* NM i kjøttfag arrangeres på matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo, fredag 16. september fra klokken 13.00.
* Premieutdeling og kåring av årets norgesmester: scenen på Matstreif, klokken 17.30