presseticker

Skip to main content

Norgesmesterskap i Kjøttfag 2011

Kvesser kniven for Oslo-gull

  Publisert: 14.09.2011 07:29 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Årets Norgesmesterskap i kjøttfag går av stabelen fredag 16. september på Rådhusplassen i Oslo. Tomas Berg Olsen på Ultra Bryn skal konkurrere mot blant annet Frida Tangen fra Ultra Sandvika. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Tomas Berg Olsen har lagt i hardtrening før fredagens norgesmesterskap. Nå vil han imponere dommerne og hente gullet hjem til kollegaene på Bryn.

Oslo: Tomas Berg Olsen (20) på Ultra Bryn er blant finalistene når Norgesmesterskapet i Kjøttfag går av stabelen på Rådhusplassen i Oslo, fredag 16. september – Nivået blant finalistene har aldri vært høyere, sier fagsjef Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio.

Det er åtte lærlinger i kjøttfag som stiller i norgesmesterskapet på Rådhusplassen i Oslo førstkommende fredag. NM-finalist Tomas Berg OIsen jobber i ferskvaredisken på Ultra Bryn, og skal gjøre sitt ytterste for at NM-tittelen havner i Oslo.

 

Skarp konkurranse

Mens Berg Olsen må konkurrere om pallplass, kan matglade oslofolk allerede regne seg som vinnere, mener Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio. – Vi får en generasjon butikkslaktere som kommer til å heve kvaliteten ytterligere på maten i ferskvaredisken. Stadig mer kresne forbrukere kommer til å nyte godt av at konkurransen er sylskarp, sier han.
Årets Norgesmesterskap i Kjøttfag avvikles i forbindelse med matfestivalen Matstreif, som arrangeres på Rådhusplassen i Oslo denne helgen. Lynghaug forteller at konkurransen er prestisjetung for kjøttbransjen, og at flere matvarekjeder satser på kompetanseheving blant lærlingene i kjøttfag.

Press og stress blant deltakerne

Etter fem regionale landsdeluttak, er de åtte finalistene fra blant annet Ålesund, Kristiansand og Tønsberg på plass i hovedstaden for å vise dommere og publikum sine ferdigheter. Kilovis av kjøtt skal tilberedes og presenteres for dommerne på en delikat og fristende måte.
NM-finalist Tomas Berg Olsen (20) får fri fra hektisk lammesesong i kjøttdisken på Bryn for å kjempe om plass på pallen i fredagens konkurranse. Han har trent til NM flere timer daglig helt siden januar, og nå er han klar for å imponere dommerne. – Jeg tror det blir stort press og veldig stressende, men jeg er godt forberedt, sier han.

 

Berg Olsen har akkurat fullført svennebrevet, og er dermed ferdigutdannet butikkslakter. Nå gjenstår det å se om han snart kan smykke seg med den gjeve NM-tittelen også. Konkurransen er i tre deler, og den ferske butikkslakteren har et par hemmeligheter på lur som han håper vil imponere dommerne.

 

– Jeg kan selvfølgelig ikke røpe vinneroppskriften, men mye trening og gode forberedelser er en suksessoppskrift for denne konkurransen, sier han.

Krevende kunder, kunnskapsrik betjening
Hoveddommer fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen bekrefter Lynghaugs påstand om rekordhøyt nivå blant deltakerne. – Jeg er så heldig at jeg bare skal bedømme dem, ikke konkurrere med noen av dem, sier han.
Teigen forteller at årets deltakere må legge ekstra flid i presentasjon av produktene. – Dommerne må bli overbevist, slik som kunden i butikken må overbevises om å handle i en betjent ferskvaredisk, sier han.
Matfestivalen Matstreif, som arrangeres av Innovasjon Norge, er rammene for årets kjøtt-NM. Dette er syvende gangen publikum inviteres til sanselige opplevelser i Oslo sentrum. Et av formålene med festivalen er å øke nordmenns kunnskap om norsk mat.

 

Bjørn Tore Teigen i OEK tror norske forbrukere har blitt mer bevisste på hvilken mat de velger, og at dette setter enda høyere krav til butikkene og personalet.

 

– Kundene er mer kjøpesterke, bereiste, beleste og har smakt og spist mye forskjellig. Da er det viktig å ha en kunnskapsrik betjening når kjøpelysten er tilstede, sier han, og fremhever at formidlingen og kunnskap om råvarene er svært viktig.

(Pressenytt)

 

Bildetekst:

Årets Norgesmesterskap i kjøttfag går av stabelen fredag 16. september på Rådhusplassen i Oslo. Tomas Berg Olsen på Ultra Bryn skal konkurrere mot blant annet Frida Tangen fra Ultra Sandvika. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen


Tomas Berg Olsen har lagt i hardtrening før fredagens norgesmesterskap. Nå vil han imponere dommerne og hente gullet hjem til kollegaene på Bryn.

 

 

Kontaktpersoner:

* Opplysningskontoret for egg og kjøtt, hoveddommer Bjørn Tore Teigen, mobil 91 51 95 52

* NHO Mat og Bio, fagsjef Espen Lynghaug, mobil 97 58 64 95
* NM-finalist Tomas Berg Olsen, telefon 22 75 79 00

NM i kjøttfag

* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.

* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OEK, MENY Ultra og ICA.

* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler over hele landet.

* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.

* NM i kjøttfag arrangeres på matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo, fredag 16. september fra klokken 13.00.
* Premieutdeling og kåring av årets norgesmester: scenen på Matstreif, klokken 17.30.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for NHO Mat og Bio, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 14.09.2011 07:29
Teknisk løsning ZEVS AS