presseticker

Skip to main content

– Miljøinnredning gir fornøyde høns

  Publisert: 05.08.2011 07:30 - av  Guro Sollien Eriksrud

VELGER FRITTGÅENDE: Rema 1000 vil kun selge egg fra frittgående høner fra og med neste år. Men det finnes ikke noe forskningsmessig grunnlag for å slå fast at dette gir bedre helse og velferd, viser forskning.

 

Oslo: ”Egg fra burhøns” lyder advarselen på eggkartongene på Rema 1000. Upresis markedsføring, mener Fjørfelaget. For ny forskning viser at man ikke kan konkludere med at frittgående høner har bedre helse og velferd enn høner i moderne innredninger.



 

I løpet av sommeren har det dukket opp en ny påskrift på mange av eggkartongene som selges på Rema 1000: ”12 små/mellomstore egg fra burhøns”, står det med fete typer. Videre kan vi blant annet lese at matvaregiganten kun vil selge egg fra frittgående høner fra 2012. Men det er ikke riktig å slå fast at dette gir bedre helse og dyrevelferd, hevder Fjørfelaget.

 

– Moderne produksjonsformer som miljøinnredning og frittgående systemer, gjør dyrevelferden for norske høns betraktelig bedre enn den var med de gamle, nakne burene, sier David Koht-Norbye, leder i Norsk Fjørfelag.

 

Forbudt med nakne bur

Koht-Norbye mener det blir feil å merke kartongene på denne måten. – Vi registrerer at Rema vil markere seg rundt dyrevelferd, men vi er overrasket over at de er upresise i forhold til fakta i sin nye merking. Rema tar utgangspunkt i problemstillinger knyttet til eggproduksjon, burhøns og dyrevelferd som ikke er relevante lenger fra årsskiftet. Da er de tradisjonelle burene forbudt, sier han.

 

Fra og med 1.1.2012 er de gamle nettingburene forbudt i Norge og alle eggprodusenter skal gå over til enten miljøinnredning eller frittgående systemer. – Denne omleggingen i norsk eggproduksjon bør også være kjent for Rema. Men denne merkingen gir inntrykk av at de fleste norske hønser sitter i nakne bur, sier fjørfelederen.

 

Koht-Norbye understreker at Rema selvsagt må velge selv hvilke egg de vil ta inn i sine butikker, men mener de ikke kan begrunne merkingen med å vise til produksjonsform og dyrevelferd. Dermed gir de forbrukerne mangelfull informasjon om produktene, mener Fjørfelaget.

 

Ingen fasit

Mange har forsket på hva som gir best dyrevelferd. Bransjens gjennomgang viser at forskerne ikke kan konkludere entydig med hva som er best – konklusjonen avhenger av hva du måler. – Vi mener at dyrevelferden og dyrehelsen er god i begge typer produksjon, sier seniorrådgiver Kristian Hoel ved Helsetjenesten for fjørfe (Animalia).

 

Et større forskningsprosjekt i EU har gått gjennom alle driftsformer. De konkluderer med at det på vitenskapelig grunnlag ikke er mulig å si hva som gir best dyrevelferd i eggproduksjonen når man sammenligner frittgående og miljøinnredning. Det er ulike fordeler ved alle driftssystemene i forhold til helse, adferd og dødelighet, og det er derfor vanskelig å rangere dem dyrevelferdsmessig i forhold til hverandre.

 

– Flinke og kunnskapsrike eggprodusenter som har god drift, har også god dyrevelferd, uansett om de produserer egg i miljøinnredninger eller frittgående systemer. Bonden velger det systemet han eller hun tror fungerer best i sin produksjon. Dyrevelferd er viktig for dyrene og for bonden, sier Koht-Norbye.

 

Faktabasert merking

I butikken får man i dag kjøpt egg fra økologiske høner, frittgående høner, høns i innredede bur og fram til 1. januar også fra høns i tradisjonelle bur. I EU er det krav om merking av egg etter driftsform, i Norge har ikke dette vært vanlig.

 

– At Rema velger å merke “buregg” nå, like før de gamle burene fra 1960-tallet er en saga blott, mener vi er omtrentlig informasjon som bidrar til forvirring. Deres leverandører har ingen tradisjonell burhøner lenger. Vi er ikke i mot merking så lenge det gir god forbrukerinformasjon, men mener det hadde vært bedre om alle aktørene fikk ut saklig informasjon om hva frittgående og miljøinnredning er. Da kan forbrukerne velge det de ønsker basert på pris, kvalitet, størrelse og produksjonsform, sier David Koht-Norbye.

 

(Pressenytt)

 

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Fjørfelag og Animalia. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

 

 

Kontaktpersoner:

  • Norsk Fjørfelag, leder David Koht-Norbye, mobil: 977 29 290.
  • Animalia, seniorrådgiver Kristian Hoel, mobil: 991 54 263.
  • Animalia, kommunikasjonssjef Anne Mette Johnsen, tlf: 909 61 602.

 

 

Regler og forskning om burhøns
  • Fra 1. januar 2012 er de gamle, nakne nettingburene forbudt. Da er det bare to typer produksjonsformer som er lov i EU og Norge: Miljøinnredning og frittgående systemer.
  • Miljøinnredning vil si romsligere bur for et begrenset antall individer, med vagle, strøbad og rede. Frittgående systemer kan i tillegg være økologiske.
  • Rundt om på norske gårder driver hønsebønder nå og flytter hønene sine over i nye og tilrettelaget boenheter. Bare rundt 17 prosent av de norske hønene er fortsatt i gamle bur
  • Norsk Fjørfelag og Helsetjenesten for fjørfe (Animalia) mener begge driftssystemer ivaretar dyrevelferden på en god måte.
  • Det store EU-forskningsprosjektet LayWel (www.laywel.eu) har gått gjennom alle driftsformer. De konkluderer med at det ikke er mulig å si om miljøinnredning eller frittgående systemer gir best dyrevelferd i eggproduksjonen.

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Egg fra burhøns juli11.JPG 23,27 kB (1024x764)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Animalia, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.08.2011 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS