presseticker

Skip to main content

Østlendinger tryggere på utenlandsk kjøtt

  Publisert: 10.12.2010 07:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

Befolkningen på Østlandet har svært høy tillit til den norske kjøttbransjen og deres produkter. Her fra Hakedalverk i Akershus. Foto: Grethe Ringdal

 

 

Oslo: Til tross for at folk får stadig mer internasjonale matvaner har tilliten til den norske kjøttbransjen aldri vært større. Østlendingene skiller seg ut med å føle seg tryggere på utenlandske produkter enn landet for øvrig.

Det viser en undersøkelse om tilliten til norske kjøtt- og eggprodukter gjennomført av Sentio på oppdrag fra fagsenteret Animalia. Undersøkelsen ble presentert under lanseringen av rapporten ”Kjøttets tilstand” hos Animalia i dag.

 

67 prosent av de spurte på Østlandet sier de mener norske kjøttprodukter er tryggest mot et landsgjennomsnitt på 72 prosent. Tilsvarende tall for kylling- og kalkunprodukter er på 74 prosent for Østlandet og 79 prosent for resten av landet. Med det er østlendingene den gruppen som i minst grad oppgir å føle seg tryggest på norske produkter.

 

Det er likevel rundt sju av ti østlendinger som føler seg tryggere på norske kjøtt-, kylling- og kalkunprodukter enn på utenlandske, og tilliten til den norske kjøttbransjen har aldri vært høyere landet sett under ett i de fire årene undersøkelsen er blitt gjennomført.

 

– Dette viser hvor viktig det er for forbrukertilliten at norsk kjøtt- og eggbransje leverer kvalitet i alle ledd. Det er gledelig at tilliten holder seg stabilt høy fra år til år, sier Tor Arne Ruud, direktør i Animalia. Han understreker at undersøkelsen ikke måler reaksjoner på enkeltsaker, men gir kunnskap om hvordan forbrukerne oppfatter bransjen fra år til år.

 

Utenlandsk konkurranse

De gode resultatene for den norske kjøttbransjen gir likevel ingen grunn til å lene seg tilbake: Andelen som mener norske kjøttprodukter er tryggere å spise enn utenlandske har gått litt ned de siste årene.

 

– Det er fortsatt over 70 prosent som mener norske varer er tryggest, men det er ikke lenger nok i seg selv at produktet er norsk. Nordmenn får stadig mer internasjonale matvaner og det ”mentale importvernet” er i ferd med å svekkes, forklarer Ruud.

 

De samme tendensene ser vi for egg og kylling- og kalkunprodukter: Tilliten til produktene er svært høy, men andelen som mener disse er tryggere enn utenlandske har gått noe ned.

 

– Bransjen må fortsette å levere i forhold til det forbrukerne er opptatt av: Smak, pris, kvalitet, dyrevelferd, dyrehelse og mattrygghet. Kravene blir stadig høyere, og konkurransen sterkere, sier Ruud.

 

Kvinner vil ha norsk

Undersøkelsen viser også at de med aller høyest inntekt er mest positive til utenlandske kjøttprodukter og at kvinner i større grad enn menn foretrekker norsk, enten det er snakk om kjøtt, egg, kylling- eller kalkunprodukter.

 

Kontaktperson:

* Animalia, kommunikasjonssjef Anne Mette Sibeko Johnsen, mobil 909 61 602

 

 

 

 

Om tillitsundersøkelsen:
  • Undersøkelsen ble gjennomført av Sentio Research i midten av august og består av et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer over 15 år.
  • Andelen som har svært stor/ganske stor tillit til norsk kjøttbransje har økt med 6 % på landsbasis fra 2009 til 2010. Andelen har økt hvert år siden 2006.
  • Andelen som har svært stor/ganske stor tillit til norske kjøttprodukter har økt med 5 %.
  • Over to tredeler av befolkningen mener norske kjøtt-, kylling og kalkunprodukter er tryggere å spise enn utenlandske.
  • Andelen som har stor/ganske stor tillit til norske egg holder seg stabilt på 88 %. Tilsvarende tall for Østre Østland er på 87 %. Det inkluderer her fylkene Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Østfold og Akershus.
  • 67 % har ganske/svært stor tillit til norske kylling- og kalkunprodukter. 70 % av østlendingene oppgir samme grad av tillit.
  • Andelen som mener norske kjøttprodukter er tryggere å spise enn utenlandske har gått ned fra 2009 til 2010, fra 77 % til 72 %. Tilsvarende tall for Østre Østland i år er på 67 %.
  • Også andelen som mener norske kylling- og kalkunprodukter er tryggere å spise enn utenlandske har gått litt ned, fra 85 % til 79 %. 74 prosent av østlendingene mener det samme.

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Akershus Hakedalverk.jpg 8,29 MB (4290x2580)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Animalia, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.12.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS