presseticker

Skip to main content

Telemarkinger og sørlendinger har høy tillit til norsk kjøtt

  Publisert: 10.12.2010 07:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

Befolkningen i Agder og Telemark har svært høy tillit til norske kjøttprodukter, og mener deres produkter er tryggere å spise enn de utenlandske. Her fra Hardangervidda. Foto: Grethe Ringdal

Oslo: Til tross for at folk får stadig mer internasjonale matvaner har tilliten til den norske kjøttbransjen aldri vært større. Mer enn sju av ti i Agder og Telemark mener det er tryggere å spise norske enn utenlandske kjøttprodukter.

Det viser en undersøkelse om tilliten til norske kjøtt- og eggprodukter gjennomført av Sentio på oppdrag fra fagsenteret Animalia. Undersøkelsen ble presentert under lanseringen av rapporten ”Kjøttets tilstand” hos Animalia i dag.

 

69 prosent av befolkningen i Agder-fylkene og Telemark svarer at de har stor eller ganske stor grad av tillit til den norske kjøttbransjen, og 73 prosent mener deres produkter er tryggere å spise enn de utenlandske. Hele 78 prosent mener det er tryggere å spise norske enn utenlandske kylling- og kalkunprodukter og det tilsvarende tallet for egg er på 73 prosent.

 

– Dette viser hvor viktig det er for forbrukertilliten at norsk kjøtt- og eggbransje leverer kvalitet i alle ledd. Det er gledelig at tilliten holder seg stabilt høy fra år til år, sier Tor Arne Ruud, direktør i Animalia. Han understreker at undersøkelsen ikke måler reaksjoner på enkeltsaker, men gir kunnskap om hvordan forbrukerne oppfatter bransjen fra år til år.

 

Tilliten til den norske kjøttbransjen har aldri vært høyere landet sett under ett i de fire årene undersøkelsen er blitt gjennomført.

 

Utenlandsk konkurranse

De gode resultatene for den norske kjøttbransjen gir likevel ingen grunn til å lene seg tilbake: Andelen som mener norske kjøttprodukter er tryggere å spise enn utenlandske har gått litt ned de siste årene.

 

– Det er fortsatt over 70 prosent som mener norske varer er tryggest, men det er ikke lenger nok i seg selv at produktet er norsk. Nordmenn får stadig mer internasjonale matvaner og det ”mentale importvernet” er i ferd med å svekkes, forklarer Ruud.

 

De samme tendensene ser vi for egg og kylling- og kalkunprodukter: Tilliten til produktene er svært høy, men andelen som mener disse er tryggere enn utenlandske har gått noe ned.

 

– Bransjen må fortsette å levere i forhold til det forbrukerne er opptatt av: Smak, pris, kvalitet, dyrevelferd, dyrehelse og mattrygghet. Kravene blir stadig høyere, og konkurransen sterkere, sier Ruud.

 

Midt-Norge vil ha norsk

Hovedstaden skiller seg ut som mer internasjonalt orientert: Hele en tredel av respondentene herfra mener det er like trygt å spise utenlandske som norske kjøttprodukter. I andre enden finner vi Midt-Norge der hele 85 prosent går for norsk. Befolkningen i Midt-Norge er alt i alt dem som i størst grad føler seg tryggest på de norske produktene.

 

Undersøkelsen viser også at de med aller høyest inntekt er mest positive til utenlandske kjøttprodukter og at kvinner i større grad enn menn foretrekker norsk, enten det er snakk om kjøtt, egg, kylling- eller kalkunprodukter.

 

Kontaktperson:

* Animalia, kommunikasjonssjef Anne Mette Sibeko Johnsen, mobil 909 61 602

 

Om tillitsundersøkelsen:
  • Undersøkelsen ble gjennomført av Sentio Research i midten av august og består av et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer over 15 år.
  • Andelen som har svært stor/ganske stor tillit til norsk kjøttbransje har økt med 6 % på landsbasis fra 2009 til 2010. Andelen har økt hvert år siden 2006.
  • Andelen som har svært stor/ganske stor tillit til norske kjøttprodukter har økt med 5 %.
  • Over to tredeler av befolkningen mener norske kjøtt-, kylling og kalkunprodukter er tryggere å spise enn utenlandske.
  • Andelen som har stor/ganske stor tillit til norske egg holder seg stabilt på 88 %. Tilsvarende tall for Agder og Telemark er 86 %.
  • 67 % har ganske/svært stor tillit til norske kylling- og kalkunprodukter. 68 % av befolkningen i Agder og Telemark oppgir samme grad av tillit.
  • Andelen som mener norske kjøttprodukter er tryggere å spise enn utenlandske har gått ned fra 2009 til 2010, fra 77 % til 72 %. Tilsvarende tall for Agder og Telemark i år er på 73 %.
  • Også andelen som mener norske kylling- og kalkunprodukter er tryggere å spise enn utenlandske har gått litt ned, fra 85 % til 79 %. 78 % i Agder og Telemark mener norske produkter er tryggest.
Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak hardangervidda medium.jpg 208,05 kB (3000x2000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Animalia, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.12.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS