Vestfoldjenter kvesser kniven for NM-gull
Det er åtte lærlinger i kjøttfag som stiller i norgesmesterskapet på Rådhusplassen i Oslo førstkommende fredag. Blant finalistene er to vestfoldinger, Inger Granhaugen fra Stokke og Tonje F. Krystad fra Sem. De skal gjøre sitt ytterste for at NM-tittelen havner i Vestfold.
Skarp konkurranse
Mens Granhaugen og Krystad må konkurrere om pallplass, kan matglade vestfoldinger allerede regne seg som vinnere, mener Espen Lynghaug i NHO Mat og Bio. – Vi får en generasjon butikkslaktere som kommer til å heve kvaliteten ytterligere på maten i ferskvaredisken. Stadig mer kresne forbrukere kommer til å nyte godt av at konkurransen er sylskarp, sier han.
Årets Norgesmesterskap i Kjøttfag avvikles i forbindelse med matfestivalen Matstreif, som arrangeres i hovedstaden denne helgen. Lynghaug forteller at konkurransen er prestisjetung for kjøttbransjen, og at flere matvarekjeder satser på kompetanseheving blant lærlingene i kjøttfag.
Press og stress blant deltakerne
NM-finalist Tonje F. Krystad (18) får fri fra hektisk lammesesong i kjøttdisken på ICA Maxi Tønsberg, for å vise dommere og publikum i Oslo sine ferdigheter. Kilovis av kjøtt skal tilberedes og presenteres for dommerne på en delikat og fristende måte.
Krystad har trent helt siden januar, og nå er hun klar for å imponere dommerne. – Jeg skal servere mitt helt spesielle bord. Det blir litt som en tapas, med mange forskjellige smaker. Og jeg tror til og med kresne ganer vil like mye av det de får servert, sier hun.
Dette er første gang Krystad deltar i kjøtt-NM, og hun forteller at nervøsiteten begynner å komme. – Det er jo sunt med litt nerver, så vi får håpe de bare gjør meg ekstra skjerpet, sier hun.
Krevende kunder, kunnskapsrik betjening
Hoveddommer fra Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen bekrefter Lynghaugs påstand om rekordhøyt nivå blant deltakerne. – Jeg er så heldig at jeg bare skal bedømme dem, ikke konkurrere med noen av dem, sier han.
Teigen forteller at årets deltakere må legge ekstra flid i presentasjon av produktene. – Dommerne må bli overbevist, slik som kunden i butikken må overbevises om å handle i en betjent ferskvaredisk, sier han.
Matfestivalen Matstreif, som arrangeres av Innovasjon Norge, er rammene for årets kjøtt-NM. Dette er syvende gangen publikum inviteres til sanselige opplevelser i Oslo sentrum. Et av formålene med festivalen er å øke nordmenns kunnskap om norsk mat.
Bjørn Tore Teigen i OEK tror norske forbrukere har blitt mer bevisste på hvilken mat de velger, og at dette setter enda høyere krav til butikkene og personalet.
– Kundene er mer kjøpesterke, bereiste, beleste og har smakt og spist mye forskjellig. Da er det viktig å ha en kunnskapsrik betjening når kjøpelysten er tilstede, sier han, og fremhever at formidlingen og kunnskap om råvarene er svært viktig.
(Pressenytt)
Bildetekst:
Årets Norgesmesterskap i kjøttfag går av stabelen fredag 16. september på Rådhusplassen i Oslo. Deltakerne har ligget i hardtrening i flere måneder før konkurransen. Foto: Pressenytt
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for egg og kjøtt, hoveddommer Bjørn Tore Teigen, mobil 91 51 95 52
* NHO Mat og Bio, fagsjef Espen Lynghaug, mobil 97 58 64 95
* NM-finalist fra Tønsberg, Tonje Krystad, mobil 92 24 29 15
* Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.
* Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OEK, MENY Ultra og ICA.
* Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler over hele landet.
* Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.
* NM i kjøttfag arrangeres på matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo, fredag 16. september fra klokken 13.00.
* Premieutdeling og kåring av årets norgesmester: scenen på Matstreif, klokken 17.30.