presseticker

Skip to main content

Kritiserer nasjonale kostråd

– Vi trenger mer forskning

  Publisert: 31.01.2011 15:21 - av  Guro Sollien Eriksrud
kjøtt, kostråd, kjøttbransjen, ernæring

FARLIGE FRISTELSER? Nei, næringsrikt og helsefremmende, mener kjøttbransjen. Det ble stilte flere kritiske spørsmål til kostrådene som ble lagt frem i dag. Foto: Guro Sollien Eriksrud / Pressenytt

Dag Henning Reksnes, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund

SKUFFET OVER KOSTRÅDENE: Dag Henning Reksnes, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, etterlyser ny og relevant forskning.

Oslo: En samlet kjøttbransje etterlyser norsk forskning om kjøttforbruk og innvirkning på helsen. De mener Ernæringsrådet er altfor bastante i sine kostråd i forhold til hva deres eget materiale gir grunnlag for.

Kjøttbransjen hadde flere kritiske spørsmål da Nasjonalt råd for ernæring overleverte sine endelige forslag til nasjonale kostråd til Helsedirektoratet i dag.

 

– Vi etterlyser norske studier om sammenhengen mellom inntak av rødt kjøtt og kreft. Avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet sa under presentasjonen at det finnes norske studier som bekrefter sammenheng mellom kjøtt og kreft, men oss bekjent finnes ikke slike, sier Dag Henning Reksnes, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

 

Mangler troverdighet

Han understreker at det er viktig for troverdigheten til kostrådene at de bygger på studier som er relevante for norske forhold og forbrukere. Det er hovedsakelig utenlandske studier som i dag ligger til grunn for de norske kostholdsrådene.

 

– Helsemyndighetene og Ernæringsrådet sier det er godt dokumentert at det er sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og kreft i tarm. Men i deres eget dokumentasjonsgrunnlag står det svart på hvitt at sammenhengene er usikre, sier han, og minner om at ”folk flest” ikke leser denne rapporten.

 

Dermed er han redd for at den norske befolkningen blir sittende igjen med et inntrykk av at kjøtt kan gi kreft, mens alle de helsefremmende egenskapene ikke blir tydelig vektlagt. – Norske myndigheter bør prioritere å finansiere studier som kartlegger dette før man gir bastante mengdeanbefalinger om hva folk bør spise, sier Reksnes.

 

Sunne produkter

En samlet norsk kjøttbransje vil prioritere å lage produkter som er sunnest mulig, men da må også faktagrunnlaget for kostrådene inkludere nye, norske studier.

 

– Rødt kjøtt er en viktig ingrediens i det norske folks kosthold, og er en viktig kilde for proteiner, vitaminer og mineraler. Da skal en være veldig sikker på at det er positivt for helsen å redusere rødt kjøttforbruk, sier Reksnes. Han viser til at blant andre kvinner i fruktbar alder bør spise mer rødt kjøtt, slik det også kommer frem i underlaget bak kostrådene.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49

* Animalia, kommunikasjonssjef Anne Mette Sibeko Johnsen, mobil 90 96 16 02

* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, kommunikasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16.

FAKTABOKSER:

Nasjonale kostråd:

  • Bakgrunnen for arbeidet med nasjonale kostråd er at enkle grep i kostholdet og mer mosjon kan forebygge mange vanlige livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og enkelte typer kreft.
  • Dette sier kostrådene om kjøtt: Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt. Ikke spis mer enn 500 gram rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rød kjøtt per uke. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe og sau.

 

Derfor trenger kroppen kjøtt:

  1. Kjøtt inneholder blant annet viktige aminosyrer og vitaminer.
  2. Rødt kjøtt er vår viktigste sinkkilde.
  3. Kjøtt er en viktig jernkilde, og svært mange lider av jernmangel. Kvinner i fruktbar alder har nesten dobbelt så høyt behov for jern, men spiser lite rødt kjøtt. Noen grupper menn kunne derimot med fordel redusert kjøttinntaket sitt.
  4. To oversiktsartikler fra 2010 konkluderer med at det ikke er sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og hjerte- og karsykdommer (McAfee et al og Micha et al).

Kilde: Artikkel av Bjørg Egelandsdal og Anna Haug, forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, gjengitt i Kjøttets tilstand 2010, www.animalia.no.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak IMG_3036.JPG 3,21 MB (3504x2336)
Bilde - vedlegg til sak DagHenning.JPG 444,97 kB (717x1024)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Animalia, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 31.01.2011 15:21
Teknisk løsning ZEVS AS