presseticker

Skip to main content

Demente plyndres av pårørende

  Publisert: 05.03.2011 08:01 - av  Guro Sollien Eriksrud
Carsten O. Five, Olav T. Laake, Pensjonistforbundet

LANDSSTYRET I RYGGEN: Pensjonistforbundets landsstyre er opprørt over at pårørende forsyner seg av eiendelene til senildemente. I et brev til Justisdepartementet krever en annen behandling av samfunnets svakeste. Foto: Guro Sollien Eriksrud

Oslo: Pensjonistforbundet reiser seg mot det de mener er en utstrakt plyndring av senildemente. Nå sender de brev til justisministeren med krav om regelverk.

Minst 70 000 nordmenn lider av ulike former for demens, og i 2040 vil dette tallet være doblet, ifølge Demensforbundet. Når senildemente havner på sykehjem er det mange pårørende som forsyner seg av eiendelene til den eldre. – Dette er virkelig uverdig mot samfunnets svakeste. De blir behandlet som halvdøde, sier Carsten O. Five, økonomisk rådgiver for Pensjonistforbundet og redaktør for fivespengetips.no.

 

Sammen med juridisk rådgiver Olav T. Laake tok han initiativet til at Pensjonistforbundet nå sender brev til Justisdepartementet. Der ber de om retningslinjer for håndtering av forskudd på arv fra senildemente.

 

Hvem er arving?

Laake og Five tror de færreste pårørende har onde hensikter med å gå løs på et slags arveoppgjør på forskudd. – Det handler nok ofte om praktiske hensyn, som å minske lagerkostnadene og en formening om at den eldre ikke trenger disse tingene lenger. Men hva hvis det finnes et testamente? Eller hvis det er ukjente arvinger? Vi kjenner til en del groteske tilfeller, sier Five.

 

Han var nylig borti en sak der den demente ble fratatt det meste av sitt innbo og sine eiendeler. Det var den dementes hjelpeverge med støtte fra overformynderiet i kommunen som fordelte og solgte dette.. – Ekstra ille er det hvis hjelpevergen også har arveinteresser. Dennes oppgave er å ivareta den gamle, ikke å fordele verdiene, sier Five.

 

Det er ikke uvanlig at den eldre kan ha en annen vilje enn det pårørende ser for seg. Men det vil ikke komme fram før i et eventuelt testamente etter at vedkommende dør. Det kan også skje at det plutselig dukker opp et barn – altså en arving - som de øvrige familiemedlemmene ikke har kjent til. – Arvingene og samfunnet må kunne vente med å fordele den dementes eiendeler til hun eller han er død,. Det er uverdig å fordele eiendelene mens vedkommende fortsatt er i live, sier Five.

 

Staten plyndres også

Five minner samtidig om at mange senildemente har klare øyeblikk, og at de gjerne husker de utroligste detaljer fra yngre dager. – Hva svarer vi hvis de plutselig spør etter et brev, en bok eller noe annet som betyr mye for dem, som noen har tatt eller kastet?, spør han.

 

– Ting som ser verdiløse ut, kan ha stor personlig betydning, sier Olav T. Laake.

 

Pensjonistforbundet tilbyr nå å lage et utkast til regler for å lette arbeidet for departementet. – Også norske myndigheter har en interesse i å få en slutt på denne praksisen. Det er mange som på denne måten sniker seg unna arveavgift, sier Laake.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Pensjonistforbundet, økonomisk rådgiver Carsten O. Five, mobil 90 11 13 11

* Pensjonistforbundet, juridisk rådgiver Olav T. Laake, mobil 93 66 74 64

 

Bildetekster:

LANDSSTYRET I RYGGEN: Pensjonistforbundets landsstyre er opprørt over at pårørende forsyner seg av eiendelene til senildemente. I et brev til Justisdepartementet krever Carsten O. Five (f.v.), Olav T. Laake og Pensjonistforbundet en annen behandling av samfunnets svakeste. Foto: Guro Sollien Eriksrud

 

KREVER REGELVERK: I et brev til Justisdepartementet krever Carsten O. Five (f.v.), Olav T. Laake og Pensjonistforbundet klare regler for behandlingen av senildementes eiendeler. Foto: Guro Sollien Eriksrud

 

GROTESKE EKSEMPLER: Pensjonistforbundet kjenner til groteske eksempler på at senildemente er blitt ribbet for sine eiendeler. Foto: Mathias Fossum, Heydays

Faktabokser

Arveoppgjør og verge

  • Enslige senildemente med formue får som regel oppnevnt en hjelpeverge. Det er ofte en i familien.
  • Pensjonistforbundet kjenner til at mange hjelpeverger deler ut arveforskudd for verdier langt over hva vergeloven gir hjemmel for.

 

Ti tidlige tegn på demens:

  • Hukommelsestap som påvirker arbeidsevnen
  • Problemer med å utføre vanlige oppgaver
  • Språkproblemer
  • Desorientering i forhold til tid og sted
  • Svekket dømmekraft
  • Problemer med abstrakt tenkning
  • Feilplassering av gjenstander
  • Forandringer i humør
  • Atferdsendringer
  • Tap av initiativ og engasjement, både for aktivitet og mennesker

 

Kilde: Demensforbundet

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Pensjonistene arv five og laake6.JPG 34,09 kB (3110x2073)
Bilde - vedlegg til sak Pensjonistene arv five og laake2.JPG 19,87 kB (2304x3456)
Bilde - vedlegg til sak mann nøytral.jpg 3,11 kB (4000x2997)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Pensjonistforbundet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.03.2011 08:01
Teknisk løsning ZEVS AS