presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Norsk design redder liv – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG

  Publisert: 15.04.2015 11:00 - av  Henning Poulsen

SAFI International og Abry & Kavanagh Design mottar Merket for god design for SAFI e-Cooker. Foto: Abry & Kavanagh / SAFI

 

Laerdal Global Health får Merket for god design for Upright Newborn Bag-Mask. Foto: Laerdal Global Health

 

VoluSense og Designit får Merket for god design for VoluSense Pediatrics. Foto: Designit

 

Oslo: SAFI International og Abry & Kavanagh Design har designet et alternativ til osende, farlige grillkullovner. Laerdal Global Health har utviklet en bedre måte å gjenopplive spebarn på. VoluSense og Designit har laget en grensesprengende løsning for måling av babylunger. Nå hedres de med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok SAFI International, Laerdal Global Health og VoluSense den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Design kan tilføre mange viktige verdier til produkter og tjenester, men noen ganger handler det faktisk om liv eller død for brukeren. Disse tre designprosjektene er viktige norske bidrag som gjør verden til et bedre og sikrere sted, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

SAFI International: Vil bytte ut skadelig kull

I store deler av verden bruker folk fremdeles grillkull og ved når de lager mat. Hvert år forårsaker forurensningen fra denne matlagingen fire millioner dødsfall. Samtidig kuttes verdens skoger ned i et alarmerende tempo for å skaffe brensel. Norske SAFI International bestemte seg for å utvikle et alternativ som både var tryggere, mer bærekraftig og kommersielt interessant.

 

– Vi ble bevisste på problemstillingen gjennom andre prosjekter vi jobber med i Øst-Afrika. Det er snart ikke flere trær igjen mange steder, og prisen på grillkull øker dramatisk hvert år. Samtidig bruker særlig kvinner veldig mye tid hver dag på matlaging og rengjøring, forteller Ole Sæthre, grunnlegger og administrerende direktør i SAFI International.

 

Han forteller at milliarder av kroner i bistandsmidler har blitt brukt på å forbedre måten folk lager mat på, uten nevneverdig suksess i stor skala. Det norske gründerselskapet bestemte seg for å vrake kull til fordel for en annen fornybar brenselskilde. Etanol ble raskt utpekt som en mer bærekraftig erstatning som ikke koster mer enn trekull.

 

Sotfri og sikker

Abry & Kavanagh Design ble satt på jobben, og sammen med SAFI International gikk de i gang med å utvikle en etanolovn. Kravene var mange: Den måtte være billig i produksjon, intuitiv og sikker i bruk og solid nok til å tåle en støyt.

 

De kom fram til en helt ny brennerdesign som gir høy effekt og sotfri forbrenning, selv ved bruk av billig, uren etanol. Frontbetjeningen er enkel å bruke og konstruksjonen er bredbent, noe som gjør at den kan brukes på ujevnt underlag. Et lukkesystem gjør at etanolen ikke fordamper, noe som både har økonomiske og sikkerhetsmessige fordeler. I tillegg skiller ovnen seg fra de mer hjelpemiddelpregede konkurrentene med friske farger og stramme linjer.

 

– Folk i utviklingsland har de samme ønskene og drømmene som oss. Derfor har vi utviklet en ovn som folk faktisk vil ha – som de kan være stolte av å eie, sier Sæthre.

 

Inn på afrikansk massemarked

Ovnen SAFI e-Cooker ble lansert i august i fjor, og har allerede solgt i 3500 eksemplarer. Den har blitt svært populær i blant annet Tanzania og Kenya. Nå har Elkjøp og Rema tegnet seg opp som samarbeidspartnere. De sponser hver solgte ovn – 15 000 stykk i første omgang – med 50 dollar. Det gjør at ovnen bare koster 25 dollar å skaffe seg.

 

– Dette gjør at mange flere får råd til ovnen og kan åpne døren til det afrikanske massemarkedet. Vi har tro på et stort skifte fra kull til etanol over de neste fem årene, sier Sæthre.

 

Laerdal Global Health: Livsviktig pustehjelp

Ti prosent av alle nyfødte må ha hjelp til å begynne å puste. Da står det gjerne om sekunder. Laerdal Global Health så behovet for å gjøre det lettere for stressede helsearbeidere i utviklingsland å utføre den livreddende behandlingen.

 

– Gjennom å delta i programmet «Helping Babies Breathe» oppdaget vi at de ventileringsløsningene som ble brukt ikke dekket alle behovene til barn og helsearbeider. I pressede situasjoner kan det være vanskelig å få nok luft ned i lungene til nyfødte. I tillegg så vi at uerfarne brukere strevde med å demontere og rengjøre produktet etterpå, noe som åpner for infeksjonsfare, forteller Tor Inge Garvik, som er industridesigner i Laerdal Global Health.

 

Tettere maske gir mer luft

Selskapets designere og ingeniører skred derfor til verks. De innhentet innspill og trakk på erfaringer til både sluttbrukere og noen av verdens fremste kapasiteter på nyfødtventilering.

 

Resultatet, Upright Newborn Bag-Mask, skiller seg ut og er en merkbar forbedring fra eksisterende løsninger. Den settes vertikalt over ansiktet til babyen, noe som gir et bedre masketrykk. Den tykke, brede masken sitter godt på ansiktet og hindrer lekkasje. En større bag øker sannsynligheten for at barnet får tilstrekkelig med luft i lungene.

 

– Et problem med eksisterende løsninger er at masken kan falle av baggen under bruk, og dermed forsinke gjenopplivingen. Vi har derfor utviklet en ny kobling som gjør at masken sitter bedre. Vi har også redusert antall komponenter til sju, slik at produktet er enklere å montere og demontere når det ikke brukes. Og med tanke på omreisende helsearbeidere kan baggen foldes sammen teleskopisk, noe som sparer verdifull plass, forklarer Garvik.

 

– Vil redde liv

Upright Newborn Bag-Mask ble lansert i fjor høst, og Laerdal Global Health har stor tro på produktet.

 

– Gjennom utviklingsløpet har mange store organisasjoner og sentrale fagpersoner fått et sterkt eierskap til Upright Newborn Bag-Mask, og vi tror derfor på godt salg fremover. Forventningene er store til at dette produktet kan utgjøre en viktig forskjell og redde mange liv, sier Garvik.

 

VoluSense: Måler sårbare babylunger

Gründerselskapet og sykehusutstyrsprodusenten VoluSense hadde utviklet et instrument for måling av nyfødtes lunger som hadde nesten alt. Det svarte på et klinisk udekket behov i markedet og var nyskapende og teknisk sett brilliant. Dessverre var det også vanskelig å bruke. Noe måtte gjøres.

 

– Vi hadde utviklet et ganske så genialt produkt som møtte et klinisk behov på markedet. Samtidig skjønte vi at for å lykkes måtte produktet være en fullgod helhetlig løsning til beste for sårbare babyer med lungeproblemer, bekymrede foreldre og hverdagsheltene på nyfødtavdelingen, nemlig sykepleierne og legene, sier Rianne Vogel, administrerende direktør i VoluSense.

 

Nyfødte, særlig premature babyer, har ofte lungesykdommer og relaterte komplikasjoner. Dette skyldes ofte at lungene ikke er ferdigutviklede. I dag er det få sykehus som foretar lungefunksjonsmåling av premature og nyfødte. I stedet observerer helsepersonell om barnet virker stresset, skifter fargetone, har kramper, samt måler variabler som oksygenopptak og CO2-utskillelse.

 

Enklere, ufarlig og profesjonelt

Derfor utviklet VoluSense en prototype til et måleinstrument med tilhørende vest som ble testet i flere kliniske studier. Mens prototypen leverte svært lovende resultater på den tekniske siden, men var ikke spesielt brukervennlig og fikk ikke innpass på sykehusenes kliniske avdelinger. Designbyrået Designit fikk jobben med å designe et mer helhetlig produkt. De gjennomførte kvalitative undersøkelser der både leger, sykepleiere, utviklingsingeniører og selskapets ledelse deltok.

 

Basert på innsikt herfra gjorde de produktet mer intuitivt og lett å bruke. Tubevesten ble erstattet med en omslagsvest som er enklere å få av og på barnet. Det ble lagt ned mye arbeid i å få produktet til å se både ufarlig og samtidig profesjonelt ut.

 

Stor interesse - lang venteliste

I fjor sommer kunne gründerbedriften vise fram resultatet: VoluSense Pediatrics, en helt ny tilnærming til å måle lungefunksjon hos nyfødte og premature. En enkel, vennlig utformet vest har innebygde sensorer som følger kroppens bevegelser og måler volumendringer på inn- og utpust. Måleinstrumentet er lite, lett og mobilt, med berørbar skjerm. Brukermanualen er illustrert og pedagogisk lagt opp, slik at helsepersonell slipper å lage sine egne, mer brukervennlige versjoner.

 

Interessen for VoluSense Pediatrics har vært formidabel, både i Norge og internasjonalt. 19 sykehus fra 9 land meldte sin interesse allerede før produktet var blitt markedsført noe sted. Produktet har også blitt nominert som «Product of Outstanding Interest» på den største lungehelsekonferansen i Europa.

(Pressenytt)

 

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* SAFI International, styreformann Une Amundsen, mobil 909 10 000

* Laerdal Global Health, industridesigner og leder for produktutvikling - Tor Inge Garvik, mobil 976 84 864

* VoluSense, administrerende direktør Rianne Vogels, mobil 915 88 339

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsansvarlig Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

SAFI International og Abry & Kavanagh Design mottar Merket for god design for SAFI e-Cooker. Foto: Abry & Kavanagh / SAFI

 

Laerdal Global Health får Merket for god design for Upright Newborn Bag-Mask. Foto: Laerdal Global Health

 

VoluSense og Designit får Merket for god design for VoluSense Pediatrics. Foto: Designit

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 11:00
Teknisk løsning ZEVS AS