presseticker

Skip to main content

Flere nordmenn betaler mer arveavgift, viser nye SSB-tall:

Vil ha arveavgiften fjernet

  Publisert: 28.08.2012 10:22 - av  Tale B. Jordbakke

Pensjonistforbundets leder Borge Rørvik krever arveavgiften fjernet. Foto: Pensjonistforbundet

Oslo: Pensjonistforbundet går nå inn for å fjerne arveavgiften. – Dette er en avgift som gjør det umulig for mange å arve familieboliger. Det handler om verdier folk alt har betalt skatt av opptil flere ganger, sier leder Borge Rørvik.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi betaler stadig mer arveavgift. I de nye beregningene for 2010, som kom tirsdag denne uken, kommer det fram at både antall mottakere av avgiftspliktig arv og arvens verdi har økt fra året før. Organisasjonen Pensjonistforbundet som i dag har over 210 000 medlemmer, går nå foran i kampen for å fjerne en arveavgift de opplever som urettferdig.

 

– Mange opplever det som veldig trist og urettferdig at verdier som de har bygget opp gjennom et helt liv blir solgt på det åpne markedet fordi arvingene ikke har råd til å overta, sier Borge Rørvik, leder i Pensjonistforbundet.

 

Han mener verdistigning i boligmarkedet gjør at avgiften blir desto mer urimelig, og påpeker at tallene fra SSB viser at arveavgift fra boligeiendom utgjør nær 60 prosent av avgiftsgrunnlaget for arvemottakerne i 2010.

 

– Skatt på død

Etter press fra blant andre Pensjonistforbundet hevet regjeringen grensen på fribeløpet fra 250 000 til 470 000 kroner i 2009. Nå ønsker altså forbundet at avgiften skal fjernes helt.

 

– Arveavgiften må nå helt bort. Selv om det heter avgift er det i realiteten skatt på død, sier Rørvik.

 

Finansmannen Carsten O. Five er i dag økonomisk rådgiver for forbundet og forteller at mange av landets pensjonister er svært frustrerte over dagens ordning.

 

– Den inntekten staten får fra arveavgiften er helt minimal i forhold til andre skatteintekter, så dette skaper mer irritasjon enn glede for fellesskapet. Mange eldre er opptatt av at det skal være noe igjen etter dem, og det som skattlegges gjennom arveavgiften er normalt allerede blitt beskattet gjennom inntektsskatt, skatt på avkastningen av formuen og for mange formueskatt. Derfor oppleves arveavgiften som veldig urettferdig, sier Five.

 

Mange huller i regelverket

Five forteller det finnes huller i dagens regelverk som gjør at noen reduserer eller kommer seg helt unna arveavgiften.

 

– Det er et veldig komplisert regelverk, men det finnes måter å komme seg unna på. For eksempel kan du hver måned i ti måneder gi et beløp på 5000 kroner til dine barn, hvis det er til livsopphold og ikke formueoppbygging - uten å betale skatt av det, men gir du 50 000 som ett beløp til ett barn én gang, må beløpet innrapporteres til skattemyndighetene og beløpet blir da forskudd på arv, og skal med som en del av avreavgiftsgrunnlaget, sier Five.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Pensjonistforbundet, forbundsleder Borge Rørvik, mobil 90 50 23 20.

* Pensjonistforbundet, generalsekretær Harald Olimb Norman, mobil 95 75 14 39.

FAKTABOKSER:

Dette er arveavgiften:

 

  • Av de første 470 000 kroner du mottar i arv fra en annen person betaler du i dag ingen avgift.
  • Av de neste 330 000 kroner du får fra samme person, beskattes man i forholdet barn (livsarvinger) 6 prosent, og for alle utenfor denne relasjonen 8 prosent.
  • Beløp over dette er det 10 prosent skatt på for barn (livsarvinger), og 15 prosent for alle andre.

Kilde: SSB

 

 

Dette er Pensjonistforbundet:

Pensjonistforbundet er Norges største interesseorganisasjon for pensjonister, med over 210 000 medlemmer, 900 lokalforeninger og 19 fylkesforeninger. Forbundets leder er Borge Rørvik.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Borge Rørvik.JPG 2,71 MB (2720x4080)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Pensjonistforbundet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 28.08.2012 10:22
Teknisk løsning ZEVS AS